Dolj: Accidente produse de șoferi băuți

0
1178

Conform reprezentanților IPJ Dolj, pe 11 august a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Băileşti au constatat faptul că, pe o stradă din Băileşti, s-a produs un accident rutier soldat cu pagube materiale, în care a fost implicat un autoturism condus de un bărbat, de 43 de ani, din Băileşti. Şoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentraţie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii au întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Tot în cursul zilei de ieri, 11 august, poliţiştii din Băileşti au fost sesizaţi prin numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că, pe o stradă din localitate, a mai avut loc un accident rutier, în urma căruia au rezultat doar pagube materiale. Poliţiştii care au ajuns la faţa locului au constatat faptul că un tânăr de 29 de ani, din Băileşti, a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea și a intrat în gardul unei locuinţe. Cel în cauză a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând faptul că acesta avea o concentraţie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Tânărul a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că băileşteanul deţinea un permis de conducere eliberat de autorităţile din Cehia, care însă era reţinut din cursul lunii iunie a.c.. În această cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a deţine permis de conducere.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj reaminteşte:

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unitățile sau instituțiile medicale, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.