„Statuia cu doi cai” intră în reparaţii!

0
275

„Statuia cu doi cai”, amplasată în faţa Parcului „Nicolae Romanescu”, va intra într-un proces de modernizare. Autorităţile au anunţat că iau în calcul chiar şi varianta de a-i schimba soclul, înlocuindu-l cu unul mai mic, asta după ce specialiştii au atras atenţia, în repetate rânduri, că actualul postament nu se potriveşte deloc cu întreaga structură.

monument parcAutorităţile locale au reacţionat imediat după articolul publicat, săptămâna aceasta, în cotidianul „Cuvântul Libertăţii”, şi au anunţat măsuri urgente pentru îmbunătăţirea imaginii ”statuii cu doi cai”, care se găseşte la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”. ”Statuia de la parc este în discuţie. Este demult luată în vizor şi se lucrează la o variantă pentru ea”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, în conferinţa de presă de miercurea trecută, precizând că se află în lucru emiterea certificatului de urbanism, în care se va spune cum trebuie să se facă lucrarea.

Idee pentru o a treia statuie

Acesta a dezvăluit că se pun acum în balanţă două variante, dintre care una să se păstreze statuia actuală şi să se facă numai intervenţia la soclu. Cea de-a doua variantă de lucru ar fi să se ducă statuia înapoi, pe hipodrom, iar în locul său să se aşeze o statuie cu totul nouă. „Domnul Sorin Manda (n.r. – administratorul oraşului) a făcut propunerea, şi eu o îmbrăţişez, să ducem caii înapoi unde au fost, la hipodrom, că de acolo a venit statuia şi să găsim o altă variantă. La Muzeul Olteniei, există o machetă după statuia originală care a fost iniţial în faţa parcului, şi am putea să-i facem o copie”, a explicat Mihail Genoiu. Autorităţile au recunosut, totuşi, că varianta aceasta ar presupune un timp îndelungat de acţiune şi prevedere bugetară. „Până una alta, aşteptăm să vedem ce spune arhitectul”, a concluzionat primarul Craiovei.

Soclul va fi schimbat

monument parc 1Cert este că se vor face intervenţii obligatorii la soclu. Pe lângă faptul că sunt necesare lucrările de reparaţii, multe plăci de granit cu care era îmbrăcat fiind deja căzute, autorităţile se gândesc chiar să-l înlocuiască definitiv cu un postament de dimensiuni mai mici. „S-a venit şi cu propunerea de a înlocui soclul, după ce s-a constatat că acesta este prea masiv pentru acea statuie”, a mai spus edilul-şef al Craiovei. Reamintim că soclul pe care este aşezată statuia respectivă –  supradimensionat, în raport cu structura monumentului – a fost construit, iniţial, pentru o altă statuie, care era de dimensiuni mai mari şi care nu a fost acceptată de consilierii municipali din mandatele trecute pe motiv că, pornind de la titlu, face reclamă la marca de biciclete „Pegas”.

Statuia „Pegas” va fi montată la intrarea în oraş

O veste bună este că autorităţile s-au arătat sensibilizate şi de soarta statuii „Pegas” a artistului Norian Paicu, care aşteaptă de zeci de ani în halele Popeci. Autorităţile au spus că, fiind foarte mare, nu poate să fie montată la intrarea în parc, dar că va fi aşezată într-un loc extrem de vizibil, la intrarea în oraş dinspre Bucureşti. „Are peste 30 de tone şi nu poate fi plantată la parc niciodată. Dar, cu ajutorul Consiliului Judeţean, care este dispus să ne cedeze din teren, vom amenaja un giratoriu la intersecţia cu centura de nord, colo unde sunt acele semafoare care mai mult nu funcţionează. Şi cred eu că este cel mai important loc pentru a monta statuia. Este intrarea în oraş cea mai importantă”, a mai spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu. „Pegasul” lui Norian Paicu, care a ajuns cunoscut în Australia, acolo unde a emigrat, este o statuie care simbolizează un cal cu aripile larg deschise şi a fost realizată numai din materiale reciclabile.