Şase medalii de aur şi patru de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie, pentru România

0
374

Elevii români au câştigat şase medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică organizată la Suceava, fiind urmată de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două medalii şi Serbia şi India cu câte o medalie.

Ţara noastră a fost reprezentată la această prestigioasă competiţie internaţională de două echipaje, formate din zece concurenţi, toţi obţinând medalii de aur sau argint. Denis Turcu, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică (LII) Bucureşti, medaliat cu aur la OIAA 2013 şi argint la Olimpiada Internaţională de Fizică 2014, admis la Harvard University, a obţinut cel mai mare punctaj al OIAA şi medalia de aur. Tot aur şi-au adjudecat, în ordinea punctajelor, şi Tudor Costel Creţu, elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti, argint la Olimpiada Internaţională de Fizică 2014; Iustina Crăciun, absolventă a  Liceului Internaţional de Informarică  Bucureşti, aur la OIAA 2013, admisă la Princeton University; Paul Andrei Draghiş, elev al Colegiului Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, argint la OIAA 2013 şi aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie (OIA) 2013. Andrei Cuceu, absolvent al LII Bucureşti, argint la OIAA 2013, admis la University College London, şi Andrei Răduc, elev al LII Bucureşti, argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada 2013, argint la OIA 2013.

Românii care au luat medalii de argint la OIAA sunt Dan Ştefan Eniceicu, elev al LII Bucureşti şi aur la Olimpiada Internaţională de Fizică 2014; Tudor Suciu, elev al CN “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, aur la OIA 2013; Cătălina Miriţescu, absolvent al LII Bucureşti, bronz la OIAA 2013, admisă la Caltech University şi Augustin Ionescu, absolvent al CN “Nicolae Titulescu” din Pucioasa (Dâmboviţa), admis la Facultatea de Fizică Bucureşti.

Rezultatele elevilor noştri sunt de excepţie”

Preşedintele ediţiei din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, Sorin Trocaru, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, a declarat că organizarea în România a acestei competiţii a însemnat confirmarea unei tradiţii a ţării noastre în organizarea olimpiadelor internaţionale ştiinţifice şi, totodată, o confirmare a valorii elevilor romani participanţi la această olimpiadă. El a explicat că aceasta olimpiadă internaţională a urmărit evaluarea competentelor tinerilor în domeniul astronomiei şi astrofizicii prin probe teoretice şi practice specifice, cum ar fi observaţionala în Planetariu şi analiza de date astronomice şi proba de observare a cerului pe timp de noapte cu ajutorul telescopului: “Rezultatele elevilor noştri sunt de excepţie prin numărul medaliilor de aur şi argint obţinute, precum şi din obţinerea locului întâi absolut de Denis Turcu, deţinătorul acestui titlu de la ediţia precedentă desfăşurată în Grecia. Din ceea ce am constatat atât eu cât şi oaspeţii, organizarea a fost impecabilă, profesorii evaluatori s-au ridicat la un înalt nivel ştiinţific şi profesional, realizând o competiţie corectă şi cu multiple valente educaţionale”.

La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2014 au participat peste 300 de concurenţi din 37 de ţări de pe cinci continente, iar 500 de persoane au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului. OIAA s-a desfăşurat în premieră în România. Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat 200.000 de euro şi au fost cumpărate 35 de telescoape noi, multe dintre acestea urmând să rămână în dotarea Planetariului din Suceava, considerat cel mai mare din ţară.