Recep Tayyip Erdogan: Uniunea Europeană iroseşte timpul Turciei şi nu este indispensabilă pentru noi

0
175

erdoganPreşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, într-un interviu pentru BBC News, că Uniunea Europeană iroseşte timpul Turciei în privinţa discuţiilor despre aderare, în condiţiile în care Blocul comunitar nu este indispensabil pentru ţara sa.

Erdogan a avertizat că va fi “reconfortant” dacă UE va decide să nu accepte Turcia ca stat membru, iar ţara sa “este capabilă să reziste pe picioarele ei”. Totodată, preşedintele susţine că majoritatea turcilor “nu mai vor în UE”, în condiţiile în care abordarea faţă de Turcia este “nesinceră”.

“Uniunea Europeană iroseşte timpul Turciei. UE nu este indispensabilă pentru noi. Suntem relaxaţi şi loiali cuvântului nostru. Dacă UE va decide să nu accepte Turcia, vom trece la planurile B şi C. Pe durata primului meu mandat de premier, Turcia era descrisă drept o ţară care a realizat o revoluţie tăcută, în timpul summiturilor Uniunii Europene. Dar acum, aceeaşi UE nu ne mai invită la summiturile liderilor”, a spus Recep Erdogan.

Preşedintele Turciei a respins acuzaţiile că administraţia sa a trimis la închisoare 150 de jurnalişti, menţionând că sunt doar doi jurnalişti în detenţie.

“Nimeni nu a fost condamnat la închisoare din cauză că este jurnalist. Jurnaliştii de opoziţie scriu o mulţime de articole insultătoare despre mine. Chiar recent au făcut-o în timpul marşului [împotriva guvernului preşedintelui Erdogan, care s-a încheiat duminică]. Articolele insultătoare sunt încă acolo. Vedeţi, presa are mai multe libertăţi decât mine la ora actuală”, a spus Erdogan.

Liderul de la Ankara susţine că multe persoane din ţară folosesc pretextul de a fi jurnalişti pentru a colabora cu organizaţii teroriste sau pentru a comite infracţiuni.

“Acei oameni care sunt la închisoare – nu au titlul de jurnalist. Unii dintre ei au colaborat cu organizaţii teroriste, alţii au fost închişi pentru posesia unei arme de foc, pentru vandalizarea maşinilor şi jefuirea ATM-urilor. Au insigne de jurnalişti, dar nu deţin acreditări oficiale de presă. Doar pretind că sunt jurnalişti. Aşadar, este vorba despre minciuni spuse în mod repetat pentru a induce lumea în eroare”, a mai spus Recep Erdogan.

Preşedintele Turciei, în vârstă de 63 de ani, susţine că oponenţii lui “s-au infiltrat în sistemul judiciar, în cel militar, în poliţie şi mass-media, aşa s-au organizat şi au încercat lovitura de stat”. Erdogan consideră că ţara se află în continuare în pericol, întrucât “unii vor să răstoarne un stat şi apoi să caute refugiu ca jurnalişti”.