Kaspersky Lab acuză că a căzut victimă conflictului geopolitic dintre SUA şi Rusia

0
356

kasperskyCompania de securitate cibernetică din Rusia Kaspersky Lab s-a plâns miercuri că a devenit victima unei dispute geopolitice între Rusia şi SUA, dar a dat asigurări că este gata să răspundă la orice întrebări din partea oficialilor americani, relatează Reuters. “După toate aparenţele, Kaspersky Lab a fost atrasă fără voia ei într-o luptă geopolitică în care fiecare dintre părţi încearcă să o folosească drept pion în jocul ei“, a anunţat serviciul de presă al companiei, citat de agenţia rusă RIA.

Ieri , administraţia preşedintelui american Donald Trump a retras compania cu sediul la Moscova de pe două liste cu distribuitori autorizaţi folosite de agenţiile guvernamentale la achiziţiile de echipamente tehnologice, pe fondul preocupărilor că produsele sale ar putea fi utilizate de Kremlin ca modalitate de a obţine acces la reţelele americane, notează Reuters.

Directorul companiei, Eugene Kaspersky, şi-a reiterat apelul la organizarea unei întâlniri cu oficiali guvernamentali americani şi s-a oferit chiar să depună mărturie în Congresul SUA, “pentru a răspunde la toate întrebările care ar putea fi formulate de guvernul american“, a adăugat serviciul de presă al firmei.

În luna mai a.c., directorii CIA şi National Geospatial Intelligence Agency şi-au exprimat neîncrederea în Kaspersky Lab, în contextul în care hackeri ruşi sunt suspectaţi că au influenţat prezidenţialele din 2016 din Statele Unite. Directorul Agenţiei americane de informaţii NSA, Mike Rogers, s-a declarat la rândul său “conştient” de problema ridicată de societatea înfiinţată în 1997 de Eugene Kaspersky, devenită o multinaţională cu 3.600 de angajaţi şi aproape 400 de milioane de clienţi. Ulterior, societatea a dezminţit într-un comunicat orice legătură cu guvernul rus.