Debranşaţii de la Termo nu se mai pot răzgândi

0
428

debransareReprezentanţii SC Termo SRL Craiova îi avertizează pe craiovenii care vin cu cereri de separare de la reţea să se gândească mai bine înainte de a face acest pas, deoarece, după tăierea conductelor, se poate întâmpla să nu mai poată fi reconectaţi. „Mulţi au venit să-i rebranşăm, dar, din păcate, condiţiile tehnice nu ne mai lasă să facem acest lucru”, transmite Sorin Iordache, directorul economic al societăţii de termoficare.

În acest moment, SC Termo SRL Craiova are deschis sezonul pentru debranşările de la reţea, lăsându-le craiovenilor posibilitatea să decidă de la ce sursă de energie să vor încălzi la iarnă. Cei care doresc separarea de la reţeaua publică pot să facă acest lucru pe toată perioada verii, urmând ca acest lucru să nu mai fie posibil din toamnă, când se va relua furnizarea de căldură.  ”Procedura este asemănătoare ca în ceilalţi ani, nu s-a schimbat nimic. Solicitanţii depun o cerere în acest sens, iar noi trebuie să verificăm dacă este sau nu posibil, din punct de vedere tehnic, ca ei să se debranşeze. Dacă se îndeplinesc condiţiile legale, respectivul va primi avizul fără nici un fel de problemă”, a spus Sorin Iordache, directoril economic al SC Termo.

Aviz pentru zonele neunitare

Concret, pentru a primi acceptul, locatarul trebui să nu se găsească într-o zonă unitară, adică o zonă în care ori toţi locatarii primesc energie termică din reţea, ori sunt doar foarte puţini care s-au debranşat.  „Sunt foarte nulte zone unitare în Craiova, fiindcă sunt craioveni care au ajuns la concluzia că este mai bine să fie abonaţi la sistemul centralizat de apă şi căldură. Dacă apartamentul în care locuiesc şi pe care doresc să îl debranşeze se află într-o astfel de zonă, atunci ei nu se pot desprinde de la sistem şi nu vor primi acceptul nostru”, a mai explicat reprezentantul SC Termo. În celălalt caz, dacă sunt peste 25% din locatarii unui bloc deja debranşaţi, nu va fi nici o problemă, societatea de termoficare fiind obligată să le dea acordul.

Angajaţii Termo fac debranşarea

După obţinerea acordului SC Termo, se încep demersurile legale pentru constituirea dosarului de debranşare. Procedura de separare a conductelor de la reţea va fi făcută apoi de către angajaţii societăţii. „Debranşarea o facem noi, cu oamenii noştri, fiindcă este o procedură tehnică pe care o cunoaştem mai bine decât orice instalator privat. Și, în plus, în felul acesta, ne şi asigurăm că proprietarul şi-a tăiat toate caloriferele de la alimentare”, a mai spus Sorin Iordache. Tehnic, după cum spun specialiştii de la Termo, există posibilitatea ca un locatar să îşi menţină în funcţiune un calorifer într-o cameră, iar pe hârtie să declare că este debranşat total.debransare 1

1.500 de solicitări pe vară

În total, sunt 60.000 de apartamente abonate la reţeaua publică a oraşului, iar, pe perioada verii, se fac, în medie, 1.500 de separări de la reţea. Reprezentanţii SC Termo spun însă că, de obicei, doar jumătate din cei care depun cerere şi primesc acceptul mai continuă demersul, răzgândindu-se.  „Noi îi atenţionăm, pe această cale, pe craioveni să fie foarte hotărâţi când încep acest demers pentru că poate fi unul fără întoarcere. Dacă se răzgândesc înainte ca noi să tăiem conductele nu este nici un fel de problemă, situaţia se reglează. Dar este mai complivat şi poate imposibil pentru cei care vor să se reconecteze. Oricât ne dorim să avem mai mulţi abonaţi, de cele mai multe ori nu mai putem să facem nimic pentru ei fiindcă suntem constrânşi de condiţiile tehnice din bloc, pe care tot ei le-au creat”, a mai spus Sorin Iordache.

Pierderi de 19% pe reţea

Specialiştii Termo recunosc că sunt destul de mulţi craioveni care doresc să revină la sistem, dar locuind într-un bloc unde sunt deja foarte multe apartamente debranşate, societatea nu îi mai preia. „Se fac nişte calcule temeinice dacă este sau nu rentabil să cheltuim nişte bani cu transportul gigacaloriei către unul sau doi consumatori dintr-un bloc. De cele mai multe ori, pe noi ne costă mai mult distribuţia decât încasăm noi de la ei pentru consum. Se mai întâmplă să avem şi probleme cu facturile, şi atunci chiar nu este o decizie bună să îi reprimim”, a mai explicat directorul economic al SC Termo SRL Craiova. Pierderile care apar pe reţea, de la sursă şi până la abonat, sunt de 19%, care, de asemenea, trebuie suportate de către societatea de termoficare.