Irakienii, interesaţi de tractoarele de la Craiova

0
302

Autorităţile locale şi judeţene au semnat, ieri, un protocol de colaborare cu oficialităţile din regiunea Kurdistan, Irak. Oamenii de afaceri irakieni, care fac parte din delegaţie, s-au arătat interesaţi de tractoarele care se produc la MAT SA şi de posibilitatea de a deschide câteva ateliere de prelucrare a pielii. La semnarea protocolului dintre oraşele Craiova şi Slemani a fost prezent şi Ambasadorul Irakului la Bucureşti, Excelenţa Sa Omar Ahmed Karim Bazinji.

Ieri, în cea de treia zi a vizitei în Craiova, delegaţia oficialilor din Irak a poposit la Primăria Craiova. Aici, pe lângă întâlnirea cu autorităţile locale, a avut loc şi cel mai important moment al vizitei, şi anume semnarea unui protocol de colaborare între judeţul Dolj şi municipiul Craiova, pe de o parte, şi Guvernoratul Slemani şi municipiul Slemani, din Regiunea Kurdistan (Irak), pe de altă parte. Plăcut impresionaţi de primirea care li s-a făcut, dar şi de posibilităţile de colaborare în domeniul afacerilor, irakienii au lansat o invitaţie verbală autorităţilor craiovene pentru o vizită oficială în Kurdistan. Din câte se pare, deplasarea ar urma să aibă loc în această toamnă, pe lângă oficialităţile judeţului urmând să participe şi oameni de afaceri din Craiova.

Facilităţi pentru investitorii care preferă Craiova

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a prezentat oaspeţilor oraşul Craiova şi posibilităţile pe care Primăria Craiova le oferă celor care doresc să investească aici. „Aici, la Craiova, oferim facilităţi pe care nu le oferă nimeni din Uniunea Europeană. Anul acesta vom umple parcul industrial al Craiovei cu investitori, dar vom deschide un altul cu aceleaşi facilităţi: taxe locale zero, autorizaţiile de construcţie fără nici un fel de plată, exceptarea de la plata unor utilităţi cum ar fi apa şi gunoiul, condiţia fiind aceea de a crea locuri de muncă. Ştiu că sunteţi interesaţi, în afară de tractoare, să deschideţi nişte fabrici de pielărie aici. Vreau să vă spun că aici există forţă de muncă specializată pe aşa ceva şi nu rămâne decât să puneţi la punct detaliile”, a declarat primarul Craiovei.

Ion Prioteasa: „Să pătrundeţi pe o piaţă foarte largă a României”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, guvernatorul Guvernoratului Slemani, Bahroz Mohammed-Salih Faqe Rashid, şi primarul municipiului Slemani, Sardar Fuki Mohammed Ghaidan, au semnat, apoi o înţelegere care prevede cooperarea, prin schimburi de informaţii şi experienţă, în domeniile economie şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltare locală, educaţie, cultură, sport, administraţie publică locală, turism şi relaţii comerciale. „Suntem siguri că se vor găsi posibilităţi ca întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile mai mari din municipiul Craiova şi din judeţul Dolj să poată să aibă o relaţie corectă şi să aibă parteneri cu colegii noştri din regiunea Kurdistan. Mă bucur foarte mult că sunteţi aici şi vă doresc să pătrundeţi pe o piaţă foarte largă a României şi a Uniunii Europene, iar, pe de altă parte, firmele din această zonă să poată să pătrundă într-un areal foarte mare, în Irak şi dincolo de Irak”, a declarat preşedintele Ion Prioteasa.

Olguţa Vasilescu: „Au nevoie de tractoare pentru agricultură”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a asigurat pe irakieni că municipiul Craiova este cel mai potrivit pentru deschiderea unei afaceri în domeniul prelucrării pieilor de animale, de care aceştia s-au arătat interesaţi. „Kurdistanul este o ţară într-o continuă dezvoltare, probabil în situaţia în care eram noi după 1990, când doream să absorbim capital din afară şi eram şi noi o piaţă, dar, la rândul nostru căutam pieţele de desfacere peste tot în lume. Asta se întâmplă acum cu Kurdistanul, au nevoie de tractoare pentru agricultură. Şi ne bucurăm că noi avem o fabrică de tractoare la Craiova care poate să producă foarte multe astfel de utilaje pentru Kurdistan. De asemenea, doresc să dezvolte industria pielăriei şi unde ar putea să o dezvolte mai bine decât într-o zonă unde au existat astfel de fabrici, ca şi mână de lucru. Desigur că s-au mai găsit şi alte oportunităţi de afaceri în discuţiile pe care delegaţia le-au avut cu investitorii noştri, cu oamenii de afaceri”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Ambasadorul Irakului, în Bănie

După semnarea protocolului de colaborare, s-au împărţit cadouri simbolice, oaspeţii mulţumindu-le autorităţilor din Craiova pentru modul cum au fost primiţi.   „Eu vreau să felicit Doljul şi Craiova, Kurdistanul şi Irakul pentru semnarea acestui protocol. Dorinţa  noastră este ca acest protocol să fie pentru unirea şi apropierea noastră, să poată beneficia de pe urma lui şi Craiova şi Slemani. Aşteptăm împreună să dezvoltăm şi să facem lucruri mult mai mari şi mai importante. Să ne ajute Dumnezeu să mergem înainte!”, a declarat guvernatorul Slemani, Bahroz Mohammed Salih Rashid.

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul Irakului la Bucureşti, Excelenţa SA, Omar Ahmed Karim Bazinji, care a mulţumit pentru „primirea foarte călduroasă pe care ne-aţi făcut-o”. „Ca ambasador, vă felicit pentru semnarea protocolului de astăzi. Vreau să îi mulţumesc omologului meu, ambasadorul României în Bagdad, şi să îi spun că ceea ce a început dumnealui în Irak vreau să termin şi eu aici. Doresc să mergeţi înainte şi să fiţi fericiţi”, a spus înaltul diplomat al Irakului.