Ion Prioteasa despre vizita în China: „De câte ori se iveşte ocazia, încercăm să ne întâlnim cu investitori”

0
1037

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat, miercuri, că, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, organizat la Chongqing, a prezentat oportunităţile de afaceri pe care companiile chineze le-ar putea găsi în judeţul Dolj, precum şi deschiderea autorităţilor locale pentru sprijinirea investitorilor care creează noi locuri de muncă. 

„Săptămâna trecută am fost onorat să particip la o vizită oficială în China la care au fost prezenți şi prim-ministrul Victor Ponta, şi câţiva membri ai Guvernului României. Am făcut parte din această delegaţie alături de alţi patru preşedinţi de consilii judeţene, aflându-se la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est. La această întâlnire importantă, care s-a desfăşurat la Chongqing, au mai participat reprezentanţi din 16 state central-europene şi de est. De asemenea, am luat parte la convorbirile purtate cu reprezentanţii guvernului local, care au avut loc în acest oraş, Chongqing, de care sunt convins că vom mai auzi în perioada următoare, aşa cum auzim acum de Shanghai sau de Beijing. De altfel, oraşul-gazdă este în plină dezvoltare şi are 33 de milioane de locuitori. Pentru a ne face o idee completă despre Chongqing, vreau să vă spun că acest oraş este traversat de două fluvii, dintre care unul, foarte cunoscut, este Fluviul Galben, peste care s-au construit 800 de poduri de mărimea celui de la Calafat – Vidin”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

În 2011, judeţul Dolj a semnat un protocol de colaborare cu provincia Guangdong

La sfârşitul lunii noiembrie 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, semna împreună cu Wang Shitong, director general adjunct al Biroului de Afaceri Externe al Administraţiei Provinciale Guangdong,  un „acord de înfrăţire” între Provincia Guangdong, din Republica Populară Chineză, şi Judeţul Dolj, pentru „dezvoltarea schimbului amiabil şi a cooperării. “Doljul are un protocol cu una dintre cele mai dezvoltate provincii din China, respectiv Provincia Guangdong. Într-adevăr, lumea se îndreaptă foarte mult spre China, dintr-un motiv foarte simplu: are cei mai mulţi bani. Noi ne-am dori ca ei să investească în marile proiecte din România. Ei pun câteva condiţii, însă, cu siguranţă, firme din China sunt destul de interesate pentru a intra pe piaţa mare a Uniunii Europene.  Noi încercăm ca, ori de câte ori se iveşte ocazia, să ne întâlnim cu investitori, să încercăm să-i aducem cât mai aproape de noi şi acesta este motivul pentru care am făcut această deplasare în China. Această reuniune la care am participat a fost o experienţă de viaţă, am reuşit să stabilim câteva contacte, am înaintat câteva invitaţii, am dus câteva materiale de promovare a judeţului Dolj şi cred că prin ceea ce deţinem noi, cu aceste terenuri din jurul Aeroportului din Craiova, cu Parcul Industrial, oferim cele mai bune condiţii din România. Toate aceste demersuri le facem în direcţia creării de noi locuri de muncă, pentru că lipsa lor este cea mai mare problemă cu care se confruntă judeţul Dolj”, a mai spus şeful administraţiei publice judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a făcut parte din delegaţia constituită la nivel guvernamental care a participat, în perioada 2-4 iulie, la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, eveniment organizat la Chongqing (China).