România, printre ţările care trebuie să reia învestigaţiile în legătură cu închisorile CIA

0
154

Comisia pentru Libertăţi Civile din Parlamentul European recomandă Lituaniei, Poloniei şi României să deschidă sau să reia anchetele independente pentru a stabili dacă au existat pe teritoriile lor închisori secrete sau instalaţii în care să fie deţinute persoane în cadrul programului CIA de extrădări extraordinare. „Parlamentul European a adus din nou în atenţie abuzurile cu privire la drepturile omului comise de CIA şi a criticat statele membre care au fost complice la aceste abuzuri. (…)”, a declarat eurodeputatul francez Hélène Flautre (Greens/EFA), al cărei raport a fost adoptat marţi, cu 50 de voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri în PE. Raportul va fi votat în sesiune plenară la Strasbourg în septembrie, potrivit comunicatului oficial al PE. Europarlamentarii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la obstacolele întâmpinate de anchetele parlamentare şi judiciare naţionale în privinţa implicării unor state membre în programul CIA. „Lipsa de transparenţă, secretizarea documentelor, prevalenţa intereselor naţionale şi politice (…), absenţa unor tehnici de investigare riguroase şi a cooperării” se numără printre aceste obstacole, au declarat ei.

„Cercetările efectuate de ONU, Consiliul Europei, presa naţională şi internaţională, jurnaliştii de investigaţie şi societatea civilă au adus la lumină noi informaţii cu privire la locaţia închisorilor secrete ale CIA în Europa, la zborurile de extrădări extraordinare din spaţiul aerian european şi la persoanele transportate sau deţinute”, afirmă raportul. Drept urmare, europarlamentarii cer autorităţilor judiciare din România să deschidă o anchetă independentă cu privire la presupusele închisori CIA de pe teritoriul ţării, „în special în lumina noilor dovezi privind zborurile de legătură dintre România şi Lituania”. De asemenea, ei cer autorităţilor din Lituania să „îşi respecte angajamentele de a redeschide ancheta penală în privinţa implicării ţării în programul CIA”, având în vedere că datele arată că au existat zboruri între cele două ţări, şi încurajează „Polonia să persevereze în ancheta sa penală în desfăşurare asupra închisorilor secrete”.

Totodată, europarlamentarii cer Finlandei, Danemarcei, Portugaliei, Italiei, Marii Britanii, Germaniei, Spaniei, Irlandei, Greciei, Ciprului, României şi Poloniei să dezvăluie toate informaţiile cu privire la avioanele suspecte asociate cu CIA şi teritoriul lor.