Reţeta electronică le dă bătăi de cap medicilor

0
173

Chiar dacă, oficial, a intrat în vigoare începând cu data de 2 iulie a.c., reţeta electronică îi pune încă în dificultate pe medici şi farmacişti. În judeţul Dolj puţini sunt cei care au reuşit să elibereze prescripţii în noul format. Autorităţile dau însă asigurări că până la începutul anului viitor, atunci când reţeta pe hârtie ar trebui să devină istorie, sistemul va funcţiona fără probleme.

Medicii de familie au întâmpinat probleme încă din primele zile de funcţionare a reţetei electronice din cauza erorilor de sistem şi a inadvertenţelor ce au apărut în mod neaşteptat. Mulţi dintre doctori spun că s-au văzut nevoiţi să completeze reţetele scriind de mână după ce softul de cabinet s-a blocat. Aşa se face că, deşi ar fi trebuit să reprezinte un evident pas înainte din punct de vedere tehnologic, reţeta electronică a adus cabinetele medicale înapoi în timp.

„Nu putem spune la ora actuală că merge perfect. Am înţeles că au reuşit unii colegi să scoată câteva reţete. Personal, pot spune că am încercat să iau serii pentru reţetele electronice, din program, încă din a treia zi şi nu am reuşit. Am mai aşteptat şi, ieri (n.r. – marţi), am încercat din nou. Am avut iarăşi surpriza să-mi dea eroare. Mai mult decât atât, s-a blocat soft-ul de cabinet şi a trebuit să aştept pentru a fi reparat, timp în care am scris din nou de mână, în condiţiile în care de mult timp noi scriem pe calculator şi este mult mai simplu”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie, filiala Dolj.

„Sperăm să se rezolve cât mai repede”

În ciuda dificultăţilor, medicii de familie aşteaptă ca toate neconcordanţele apărute în sistem să fie rezolvate cât mai repede şi reţeta electronică să nu rămână doar la nivel teoretic. Mai ales că autorităţile au promis, odată cu introducerea acestui nou tip de prescripţie, o creştere a gradului de siguranţă a tratamentului prin evitarea erorilor de prescriere şi prin acurateţea informaţiei. De altfel, printre avantajele pe care iniţiatorii reţetei electronice le anticipează prin introducerea noului mecanism se numără şi un mai bun control al sistemului de Sănătate. Este de aşteptat, aşadar, ca prescripţia electronică să permită monitorizarea cu atenţie a consumurilor, asigurând astfel o eficientizare a cheltuirii banului public pe medicamente. Reţetele în format electronic ar trebui să asigure şi o mai bună predictibilitate a consumului de medicamente.

„Deocamdată este clar că sistemul are multe probleme. Noi sperăm din tot sufletul să se rezolve cât mai repede pentru că va trebui să ne obişnuim cu reţeta electronică. Am spus încă de la început că suntem de acord cu reţeta electronică. Dar trebuie să se rezolve toate aceste probleme. În momentul în care se blochează softul, se impietează activitatea cabinetului”, a mai spus dr. Profir.

Reţeta pe hârtie rămâne valabilă

Din fericire, până la sfârşitul anului, rămâne valabilă perioada de acomodare cu noua formă de reţetă, timp în care prescrierea „clasică”, pe hârtie autocopiantă, va coexista cu cea pur electronică, varianta „on-line”. Mai exact, dacă medicul-prescriptor este „on-line”, atunci va prescrie electronic, iar dacă, dintr-un motiv sau altul, în acel moment nu are conexiune de internet, nu are curent electric în cabinet sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul „clasic”, autocopiant, în trei exemplare, respectând normele în vigoare.

Dacă nu va mai da erori mecanismul este conceput să asigure o simplificare a tuturor procedurilor folosite până acum. Practic, orice farmacie, atunci când intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul. Asiguratul poate achiziţiona tratamentul de la farmacie doar prezentând actul de identitate, de pe care farmacistul citeşte codul personal. În situaţia în care cabinetul medicului nu are conexiune la internet atunci când prescrie reţeta, o printează pe o coală de hârtie de tip A4. Pe această reţetă există un cod de bare care poate fi citit de scanerele farmaciştilor, reţeta fiind introdusă mai târziu în sistem.

Până marţi, la nivel naţional au fost prescrise şi validate 8.521 de reţete electronice fiind eliberate 1.005 reţete.