Pedeapsă redusă la apel pentru fiul adjunctului de la Poliţia Calafat

0
484

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au soluţionat, la începutul acestei săptămâni, apelurile formulate de Laurenţiu Vlăduţ, fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat şi soţia sa, împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care primiseră 5, respectiv 3 ani de detenţie pentru infracţiuni informatice. Judecătorii de la Curte i-au redus cu un an pedeapsa lui Laurenţiu şi au dispus suspendarea executării pedepsei aplicate soţiei acestuia. Celui de-al treilea inculpat din dosar i s-a respins apelul. Decizia Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pronunţat luni, 9 iulie, soluţia în cazul apelului formulat de Laurenţiu Vlăduţ, fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat, Flori Vlăduţ, soţia lui şi de Cornel Constantin Stoilă împotriva sentinţei nr. 35 din 21 ianuarie 2011 pronunţată de Tribunalul Dolj prin care fuseseră condamnaţi la închisoare pentru fraude informatice.

Reamintim că cei trei, împreună cu alte persoane, au fost ridicaţi la mijlocul lunii august 2010, când poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au declanşat o operaţiune de destructurare a unui grup de persoane ce aveau ca preocupări falsificarea cardurilor bancare şi utilizarea acestora pe teritoriul Italiei, dar şi al statului Vatican pentru retrageri frauduloase de numerar, coordonatorul reţelei fiind, potrivit anchetatorilor, chiar fiul adjunctului şefului Poliţiei municipiului Calafat, Laurenţiu Vlăduţ zis “Lari”. După ce Iulian Gheorghiu, de 28 de ani, din Galaţi, a fost prins în Gara Craiova, cu aparatură de clonat carduri asupra sa, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate dispozitive de falsificat carduri confecţionate artizanal, stick-uri de memorie şi 10.000 de euro. Mai multe persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, însă oamenii legii n-au reuşit să pună mâna pe Laurenţiu Ion Vlăduţ, fiul comisarului Victor Vlăduţ, despre care existau date că s-ar afla în Italia. În noiembrie 2010 procurorii i-au trimis în judecată pe Iulian Gheorghiu, Adrian Constantin Tiugan, Cornel Constantin Stroilă, Mihail Adrian Amariei, Laurenţiu Ion Vlăduţ şi soţia sa, Flori Vlăduţ (fostă Sandu), pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente hardware şi software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, iar judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în ianuarie 2012.

„Lari” s-a predat în martie, anul acesta

Iulian Gheorghiu şi Adrian Constantin Tiugan au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare. Ambii au declarat apel, iar în luna octombrie 2011 Curtea de Apel Craiova le-a admis acţiunile şi a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor primite de aceştia la Tribunal. Decizia Curţii de Apel Craiova a fost atacată atât de procurorii DIICOT Craiova, cât şi de Tiugan, iar la recursul judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dat câştig de cauză procurorilor DIICOT, fiind menţinută faţă de cei doi sentinţa penala nr. 35 din 21 ianuarie 2011 pronunţată de Tribunalul Dolj.

Cu privire la inculpaţii Laurenţiu şi Flori Vlăduţ, Stroilă şi Amariei s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat la Tribunalul Dolj, până pe 19 decembrie 2011. Atunci judecătorii l-au condamnat pe coordonatorul reţelei, Laurenţiu Ion Vlăduţ, la o pedeapsă de 5 ani închisoare, acesta fiind judecat şi condamnat în lipsă. Soţia sa, Flori, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, la fel ca Mihail Adrian Amariei. Cornel Constantin Stroilă a primit, în total, 6 ani de închisoare, asta pentru că i s-a revocat suspendarea condiţionată a unei pedepse de trei ani la care a fost condamnat în anul 2007 de Judecătoria Craiova. Apel au declarat doar avocaţii soţilor Vlăduţ şi al lui Stoilă. Pe parcursul judecării acestuia, la Curtea de Apel Craiova, în martie a.c., Laurenţiu Vlăduţ, care era dat în urmărire internaţională de pe 8 noiembrie 2010, a revenit în ţară şi s-a prezentat cu tot cu bagaje la arestul Poliţiei doljene.

Prin soluţia pronunţată pe 9 iulie, judecătorii Curţii de Apel Craiova i-au redus lui „Lari” pedeapsa la 4 ani de închisoare şi au dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani la care a fost condamnată soţia sa, în timp ce apelul lui Stroilă a fost respins ca nefondat. Instanţa a menţinut şi arestarea preventivă a lui Vlăduţ, hotărârea putând fi atacată cu recurs atât de inculpaţi cât şi de procurori.