Elevii de 10 la bacalaureat nu vor rămâne în Craiova

0
922

Procentul de promovare a primei sesiuni de bacalaureat din acest an este sub 50%, dar şi de această dată există exemple de liceeni care s-au pregătit temeinic pentru examenul maturităţii. Din cele 67 de medii de zece, trei aparţin şi judeţului Dolj, fiind obţinute de doi elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi unul Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova. Nici unul dintre cei trei nu vrea să rămână în Craiova. Au optat pentru universităţi din alte oraşe ale ţării, dar şi de peste graniţă.

Alexandra Trincuci

Alexandra Trincuci este singura elevă de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova care în acest an a obţinut media 10 la bacalaureat. Adolescenta a absolvit specializarea Matematică – Informatică – intensiv Engleză, avându-l ca diriginte pe profesorul de Matematică Carmen Georgescu. Pe parcursul liceului a făcut parte din rândul celor mai buni elevi din clasă. Este pasionată de Chimie şi Franceză. În clasa a X-a a obţinut Premiul al III-lea la Olimpiada de Franceză – faza judeţeană, iar în clasa a XI-a a avut Menţiune. În rest, tânăra spune că nu a mai fost la alte concursuri şcolare. A finalizat cele douăsprezece clase de liceu cu media 9,94.

Examenul de bacalaureat a reprezentat un prag important pentru liceancă. „Am învăţat în tot timpul rămas liber după ore. Şi am avut mari emoţii pentru că mă aflam în faţa unui examen foarte important şi exigent”, spune Alexandra. Una din probe a fost chiar la Matematică, disciplină care a pus mari probleme absolvenţilor. A trecut proba cu notă maximă.

Eleva de la Colegiul „Carol” va pleca în Franţa

Cu media obţinută, Alexandra Trincuci nu va merge la o facultate din ţară, ci în străinătate. S-a înscris şi a fost acceptată la Facultatea de Farmacie de la Universitatea din Marsillia. Îşi doreşte să devină cercetător. „Am ales o universitate din Franţa pentru că unităţile de învăţământ superior de acolo sunt mai bine dezvoltate în domeniul cercetării. Şi voi face atât licenţa, masterul şi probabil şi doctoratul. Ştiu că au o foarte bună şcoală de doctorat”, explică Alexandra. Cât despre carieră îşi va alege ţara în care va profesa, „în funcţie de oportunităţile care vor exista”.

Va alege să studieze Filozofia la Bucureşti

Delia Cojocaru este o altă elevă cu media 10 la bacalaureat. A studiat la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, la clasă de filologie, şi a susţinut bacalaureatul la Limba şi literatura română, Istorie şi Filosofie. Toate probele au fost trecute cu notă maximă. La două dintre disciplinele de examen a fost şi la olimpiadă. Astfel că la Istorie a obţinut Menţiune în acest an şcolar la faza judeţeană, iar la Filozofie a obţinut Premiul I la faza judeţeană şi s-a calificat la faza naţională.

Rezultatul de la bacalaureat confirmă doar efortul susţinut pentru pregătirea acestui examen. „În general aveam medii peste 8, dar bacalaureatul m-a pus în situaţia de a-mi concentra şi mai mult atenţia pe disciplinele de examen. Nu mi-am propus neapărat să iau 10 la acest examen, dar după ce am ieşit din sală de la fiecare probă mă aşteptam la note maxime”, a spus Delia. Acum absolventa se pregăteşte să urmeze Facultatea de Filozofie din Bucureşti.

Nu a fost olimpic, dar s-a mobilizat pentru bacalaureat

Cea de a doua medie de 10 la bacalaureat a fost înregistrată tot la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Performanţa a aparţinut elevului Florin Cătălin Fotescu, despre care directorul şcolii, Mircea Năstase, spune că „nu a făcut performanţe la olimpiadele şcolare, dar s-a mobilizat pe ultima sută de metri pentru acest bacalaureat. A dovedit astfel că examenul poate fi promovat dacă eşti pregătit temeinic”. Elevul nu a putut fi contactat, după rezultate, şi deocamdată nu se ştie ce facultate va urma. Mediile de 10 de la acest bacalaureat demonstrează că examenul poate fi promovat chiar cu note maxime numai prin efort susţinut pe toată perioada liceului.