După o suspendare prelungită – Antonie Solomon e tot mai aproape de revenirea în funcţia de primar

0
372

Antonie Solomon s-ar putea întoarce la Primăria Craiova, în funcţia de primar, cât de curând. Avocatul său, Sebastian Răduleţu, susţine că acest lucru este indisolubil legat de ultima decizie a Tribunalului Galaţi, care îi dă dreptul să-şi reia toate prerogativele pe care le avea înaintea arestării sale, întrucât ridicarea interdicţiei de a părăsi localitatea o include şi pe cea a exercitării atribuţiilor de primar. Cu alte cuvinte, totul depinde acum de decizia Curţii de Apel Galaţi, acolo unde, în zilele următoare, se va judeca recursul formulat de DNA – Serviciul Teritorial Piteşti la decizia Tribunalului Galaţi.

Primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, a mai scăpat de o îngrădire. Judecătorii Tribunalului Galaţi au decis, vinerea trecută, pe 8 iulie, să înlocuiască măsura de a nu părăsi localitatea cu cea de a nu părăsi ţara. «Admite cererea de înlocuire a măsurii preventive formulată de inculpatul Solomon Antonie. În temeiul art. 139 Cod de procedură penală, în referire la art. 1451 Cod de procedură penală, înlocuieşte măsura obligării de a nu părăsi localitatea a inculpatului Solomon Antonie cu măsura obligării de a nu părăsi ţara», se precizează în decizia pronunţată de magistraţii gălăţeni. Potrivit  aceleiaşi decizii, Antonie Solomon nu poate, în continuare, să-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei. Nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte nici o categorie de arme, să se apropie de persoanele împreună cu care ar fi comis fapta, de martori şi să comunice cu acestea direct sau indirect.

Solomon poate părăsi localitatea

Potrivit avocatului său, Sebastian Răduleţu, interpretarea deciziei menţionate poate fi şi în sensul că Antonie Solomon se poate întoarce la Primăria Craiova pentru a-şi relua atribuţiile de primar ales. «Interdicţia de a nu exercita funcţia de primar, alături de obligaţia de a nu lua contact cu martorii şi de a nu deţine arme, erau accesorii la interdicţia de a nu părăsi localitatea. Odată ce instanţa a înlocuit obligaţia de nu părăsi localitatea cu cea de nu părăsi ţara şi nu a mai menţionat expres şi această obligaţie de a nu-şi exercita atribuţiile, înseamnă că şi această din urmă interdicţie a fost ridicată», a precizat avocatul Sebastian Răduleţu. În cazul în care interpretările avocaţilor se justifică, Antonie Solomon tot mai are de aşteptat câteva zile, depinzând acum de modul cum va fi judecat recursul formulat de DNA – Serviciul Teritorial Piteşti împotriva deciziei Tribunalului Galaţi.

Eliberat din arest tot în urma unui recurs

Avocaţii lui Antonie Solomon au încercat în mai multe rânduri să-l scape de interdicţii. În prima fază, s-a cerut ridicarea interdicţiei de a-şi exercita atribuţiile, dar acţiunea a fost respinsă. Apoi apărătorii s-au concentrat pe varianta ridicării interdicţiei de a părăsi localitatea, formulând mai multe acţiuni cu această solicitare. Şi aceste acţiuni au fost respinse de magistraţii din Galaţi, cu o singură excepţie, când Antonie Solomon a fost „învoit” trei zile pentru a participa la cununia religioasă a fiului său, Iulian, oficiată la mijlocul lunii iunie la biserica ctitoria personală, din localitatea Leamna. În plus, eliberarea sa din arestul preventiv, pe care l-a executat timp de 6 luni şi 6 zile în penitenciarele Colibaşi – Argeş şi Penitenciarul Galaţi, s-a produs tot în urma unui recurs, făcut de avocaţii primarului împotriva deciziei Tribunalului Galaţi, care respinsese, pe 1 septembrie 2010, ridicarea măsurii de arest preventiv.