Americanii revin la internetul cu două viteze

0
240

În SUA intră în vigoare abrogarea principiului neutralității internetului, ceea ce dă puteri mai mari furnizorilor de servicii de internet și poate duce la crearea unui internet ”cu două viteze” unde va avea prioritate doar un anumit tip de conținut.  În decembrie, Comisia Federală a Comunicațiilor (FCC), arbitrul american al sectorului, s-a pronunțat pentru stoparea principiului “neutralității netului”, care obliga furnizorii de acces la internet să trateze tot conținutul online de aceeași manieră. Decizia a fost criticată de foarte mulți și vor urma numeroase acțiuni în instanță.

Unul dintre principiile fundamentale ale internetului se referă la faptul că niciun fel de conținut nu trebuie tratat în mod preferențial, astfel că, spre exemplu, anumite site-uri nu trebuie să se încarce mai repede ca altele. Un anumit tip de conținut nu trebuie să fie dezavantajat în raport cu alt tip de conținut.

În general printre oponenții neutralității internetului se numără furnizorii de servicii web care sunt obligați să investească masiv în hardware, deoarece traficul pe internet a crescut enorm și tot mai multe dispozitive sunt online și a crescut cantitatea de conținut video urmărit online.