În 49 de unităţi administrativ-teritoriale din 32 de judeţe s-au desfăşurat, ieri, alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, în condiţiile în care unii dintre edili au fost aleşi parlamentari la scrutinul din decembrie 2016 şi nu îşi mai pot exercita mandatul. În judeţul Dolj au fost alegeri în două localităţi: în Craiova şi în Işalniţa. Lia Olguţa Vasilescu, actual ministru al Muncii, a părăsit fotoliul de edil după ce a câştigat alegerile parlamentare, iar Ovidiu Flori a renunţat la Primăria Işalniţa, fiind tentat de o funcţie de ministru secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Dacă Ovidiu Flori s-a întors şi s-a reînscris în cursa pentru Primărie, Lia Olguţa Vasilescu l-a susţinut cu toată forţa pe fostul viceprimar al Craiovei, Mihail Genoiu. Astfel, în cursa pentru Primăria Craiova s-au aliniat opt candidaţi, şase fiind susţinuţi de diferite formaţiuni politice şi doi independenţi: Mihail Genoiu – PSD; Mario Ovidiu Oprea – PNL; Anişoara Stănculescu – ALDE; Dumitru Călina – PMP; Adrian Pisnel – USR, Sorin Preda-Nica – PNL şi independenţii Lucian Săuleanu şi Emil Mladin.
Ieri, craiovenii şi-au reales primar pentru următorii trei ani. Din păcate, oltenii nu au manifestat niciun fel de interes pentru acest scrutin, fiind înregistrată o prezenţă extrem de mică la vot. Cea mai mică de până acum. Nici pensionarii nu au mai ieşit la vot ca altădată, aşa cum ne obişnuiseră. De regulă, în secţiile votare, la primele ore ale dimineţii, votau vârstnicii. De exemplu, la ora 10.00, în Craiova votaseră doar 2,6 % din alegători, 4,7% la ora 11.00 şi se depăşea cu greu pragul de 7% în jurul orei 14.00. În urmă cu un an, la alegerile locale, în Craiova prezenţa a fost de 38%, nici atunci nu a fost una extraordinar de mare, mai ales prin comparaţie cu 2012, la alegerile locale sau noiembrie 2014, la alegerile prezidenţiale, când craiovenii au ieşit într-un procent destul de bun – peste 58%. Candidaţii au explicat acest absenteism prin faptul că sunt alegeri parţiale şi nu au o miză foarte mare, că nu au avut foarte mult timp să-şi facă campanie electorală, fiind vorba de doar două săptămâni, evitând parcă să spună că nu au existat dezbateri, că electoral nu i-a cunoscut foarte bine şi că ceva a lipsit…
„Susţin o administraţie la vedere…”
Senatorul Mario Ovidiu Oprea, preşedintele PNL Craiova şi candidatul partidului la funcţia de primar al Craiovei la alegerile parţiale, a declarat, ieri, după ce şi-a exercitat dreptul la vot, că a votat pentru “o administraţie la vedere” şi pentru “un nou avatar” al oraşului. “Am votat pentru o administraţie la vedere. Pentru o echipă de conducere care nu bagă frica în oamenii nemulţumiţi. Am votat pentru regenerarea urbană, semnal dat de tineri şi pentru repornirea motorului economic în Craiova. Am votat pentru a face drumuri, nu pentru a săpa gropi şi pentru a da restart unui oraş bântuit de comploturi politice anti-cetăţean şi incompetenţă. Am votat pentru un nou avatar al Craiovei şi cu gândul la toţi cei care au nevoie de mine. Cred în ceea ce am demonstrat şi am convingerea că nu sunt singurul. E momentul să facem să conteze”, a mai spus Mario Ovidiu Oprea, care a votat la Secţia nr. 124, amenajată în incinta Liceului CFR din Craiova.
„Mă bazez pe votul curajos şi îndrăzneţ al craiovenilor”
Anişoara Stănculescu, candidatul ALDE, s-a bazat pe votul curajos al craiovenilor şi îşi doreşte ca municipiul nostru să ajungă în primele patru la nivel naţional în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi nu numai. „Am votat cu încredere pentru viitorul oraşului nostru. Am votat cu gândul la miile de craioveni cu care m-am întâlnit în această campanie, dar şi cu gândul la ceilalţi craioveni, cu care nu m-am întâlnit încă. Am votat pentru o dezvoltare mai rapidă a oraşului nostru. Îi rog pe toţi craiovenii să vină la vot. Astăzi (n.r. – ieri) decidem cine va conduce oraşul nostru, trei ani de acum înainte. Veniţi şi votaţi cu mult curaj pentru oraşul din inima noastră ! Până în acest moment au votat cam 5% (n.r. – ieri, ora 11.30), cred că se putea şi mai bine, dar este destul timp să iasă lumea şi să voteze cu încredere. Eu sper ca acesta să fie un vot curajos, să fie un vot îndrăzneţ, iar oraşul nostru să redevină între primele patru municipii ca şi dezvoltare la nivel naţional. Pentru mine este o mare provocare, veţi vedea că oraşul nostru va fi acolo unde-i este locul”.
„Am votat pentru ieşirea din stagnare a Craiovei”
Candidat independent, prof. univ. dr. Lucian Săuleanu a votat pentru ieşirea Craiovei din stagnare. „Am votat pentru ieşirea din stagnare a Craiovei. Pentru un primar care să dezvolte economic Craiova să facă locuri de muncă, să se preocupe, dar mai ales să nu uite că este un simplu membru al comunităţii, un om simplu care trebuie să se dedice semenilor săi” – Lucian Bernd Săuleanu, candidat independent la Primăria Craiova. Preşedintele Baroului Dolj a dorit iniţial să candideze din partea PNL, având de parte sa o parte consistentă din organizaţia de la Craiova, în frunte cu liderul de atunci, deputatul Ionuţ Stroe. În urma unor jocuri de culise, Ionuţ Stroe a fost înlocuit din funcţie de colegul său de partid Mario Ovidiu Oprea, iar avocatul Săuleanu s-a retras din acest partid. O parte din liberalii doljeni nu s-au mai implicat în campania electorală a propriului candidat şi l-au susţinut pe avocatul Săuleanu, fie discret, fie transparent.
7.799.000 lei ne costă organizarea acestor alegeri
Campania electorală pentru alegerile locale parţiale a început pe 27 mai, cu 15 zile înainte de data alegerilor, şi s-a încheiat pe 10 iunie la ora 7.00. Depunerea candidaturilor pentru funcţia de primar a avut loc în perioada 16-22 mai, iar candidaturile au rămas definitive în data de 28 mai. Listele electorale permanente s-au tipărit până cel târziu pe 9 iunie, cu două zile înaintea datei alegerilor. Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale parţiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum şi a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică cu suma de 150.000 lei, potrivit hotărârilor de guvern adoptate în vederea alegerilor locale parţiale.