Bicicletele – interzise, terasele – cu program maxim

1
395

Autoritățile locale au ajuns la concluzia că prezența bicicletelor pe străzile pietonale ale centrului istoric nu poate fi tolerată. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus craiovenilor – care au venit într-un număr destul de mare la dezbaterea de ieri – că Primăria Craiova va interzice, prin regulament, accesul bicicletelor întrucât zona este foarte aglomerată și există pericolul să se producă accidente. În schimb, va fi scoasă din regulament prevederea care le impunea patronilor de baruri și cluburi să funcționeze doar până la ora 24.00.

Primăria Craiova a organizat, ieri, o dezbatere publică pe marginea regulamentului de acces în centrul istoric. Una dintre problemele discutate aprins a fost și prezența bicicletelor pe străzile pietonale, problemă care și-a găsit un răspuns din partea municipalității care, până acum, era nehotărâtă în această privință.

Craioveanul Ion Mihai, reprezentantul unui ONG, a solicitat autorității să permită  bicicliștilor să circule prin centru istoric, pe motiv că și așa pistele pentru bicicletele sunt foarte puține în oraș. „Credem că municipalitatea trebuie să aibă în vedere și măsuri care să reducă poluarea. Propunem o atitudine mai prietenoasă față de bicicliști. De aceea, credem că prezența bicicliștilor în centrul istoric ar fi un lucru benefic. Motivația noastră este că pistele pentru biciclete, în Craiova, sunt o raritate și cei care trebuie să le găsească trebuie să aibă aptitudini de exploratori. Nu credem că se poate modifica acest proiect, în sensul să existe și locuri de parcaj pentru aceste biciclete”, a afirmat Ion Mihai.

„Bicicliștii sunt agresivi!”

Propunerea sa nu a fost pe placul unui alt craiovean, care, din contră, și-a dorit să fie interzise bicicletele. Motivul acestuia: bicicliștii sunt agresivi. „Eu sunt de acord să circula bicicletele, dar, făcând acest centru vechi, ați adus foarte multe familii cu copii, vin cu cărucioarele, e plin toată ziua, cred că sunt sute. Ideea că toți bicicliștii aceștia, care acum stau pe la teatru, sunt foarte agresivi. Nu are nici o legătură cu plimbatul, dar ei dau teroare: întruna doboară lumea, lovesc cărucioare, izbesc copii. Cred că trebuie totuși pusă o limită”, a spus Ștefan Laurian, locatar într-un din blocurile de la Biserica „Sf. Ilie”.

Prezența bicicletelor, interzisă prin regulament

Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că nu are nici o problemă cu prezența bicicliștilor, dar că ei nu pot fi totuși lăsați să circule în centrul istoric deoarece străzile sunt foarte aglomerate.«Personal, nu aș avea o problemă și chiar am asistat când doi polițiști locali au oprit pe cineva care mergea cu bicicleta. Pe de altă parte, sunt foarte mulți cetățeni care sunt deranjați de bicicliști, inclusiv în Parcul „Romanescu”. Pentru că așa cum sunt nesimțiți – nu pot să le spun altfel – care vin și incendiază pubele, care vin și rup coșurile de gunoi, sunt și nesimțiți dintre bicicliști care vin, îți lovesc copilul și după aceea nici măcar nu se opresc să îți ceară scuze sau să vadă ce a pățit copilul. Ori în condițiile în care sunt mii de oameni zilnic, este clar că se poate întâmpla un accident. Și atunci am zis că mai bine nu», a declarat Olguța Vasilescu.

Autoritățile urmează să stabilească în regulament și faptul că bicicletele, alături de motociclete și mașini, nu au voie să circule în Ccntrul istoric. Până când acest regulament va intra în vigoare, bicicliștii vor fi opriți de agenții de la Poliția Locală care le vor explica acest lucru. „Eventual, dacă vin cu bicicletele, să plece cu ele de coarne, ca să nu se întâmple vreun accident. Deci biciclete, îmi pare rău, nu”, a punctat Olguța Vasilescu.

Comercianții vor program prelungit în noapte

O altă problemă care a stârnit discuții a fost și programul de funcționare a teraselor. Pe de o parte, proprietarii de baruri și cluburi au cerut ca, fără a depăși nivelul legal de decibeli, să fie lăsați să-și accepte primească toți clienții până la ore târzii din noapte. „Pentru cei care desfășoară activități de club, regulamentul spune că programul este până la ora 24.00. Dacă nu deranjează decibelii, ar fi bine să nu restricționăm, să fie până la ora 4 sau 6 dimineața. Așa este și în centrele vechi din alte localități, nu cred că există o restricție nici afară”, a cerut Sorin Barbu, comerciant din centrul istoric.

Locatarii se plâng de zgomot

Locatarii s-au situat în cealaltă tabără, a celor vizibil deranjați de zgomotul cu care a venit peste ei noul centru istoric. Cu voce ridicată, Marcu Ilie, locatar la un bloc de lângă Mercur, i-a spus primarului că aceste terase sunt o problemă. „Dacă dumneavoastră, prin acest regulament, spuneți că se va da voie până la ora 4, iar de la ora 4 și până la ora 8 urmează aprovizionarea, iar de la ora 8 se deschid din nou aceste terase. Am și o întrebare: când dorm copiii, când dorm bătrânii, când dorm salariații? Se pare că a locui în centru nu mai este o plăcere, este o adevărată teroare. Au fost Zilele Craiovei, și eu am un nepot de doi ani, a trebuit să plec cu el din Craiova în cele trei nopți ca să se odihnească”.

Primarul i-a invitat să accepte situația sau să se mute

Primarul Lia Olguța Vasilescu a spus că regulamentul va fi schimbat, în sensul că terasele vor funcționa după un program de noapte prelungit. „O să scoatem chestia asta din regulament pentru că sunt de acord că dacă este centru istoric, oamenii trebuie să stea cât vor ei, chiar și până dimineața”.

Craiovenilor care se vor simți deranjați, edilul le-a reamintit că i-a avertizat de doi ani că aceasta va fi atmosfera, motiv pentru care nu au de ce să se plângă. „Știu că sunt oameni deranjați, dar eu i-am avertizat de acum doi ani ca așa o să se întâmple, că acel centru va avea ca destinație spații comerciale, zonă turistică și de agrement. Este punctul numărul unu de atragere a turiștilor în municipiul Craiova”.

Mai în glumă, mai în serios, primarul le-a oferit și varianta de a se muta dacă îi lasă nervi. „Se vând foarte bine apartamentele acolo, se închiriază și mai mult. Cu banii pe care îi luați pe chirie – aud de niște chirii de mă sperii și eu – vă spun sigur că plătiți o rată în cartierul chinezesc, chiar două-trei rate într-o lună. Deci știu că vă deranjează, dar nu avem ce să facem. Asta este viața!”, a spus Olguța Vasilescu.

Comments are closed.