Preşedintele Myanmar a declarat starea de urgenţă într-un stat din vestul ţării, unde tensiunile sectare între budişti şi musulmani au dezlănţuit o violenţă mortală, relatează Associated Press. Este pentru prima dată când Thein Sein a invocat măsura de când a devenit preşedinte. Starea de urgenţă permite efectiv armatei să preia funcţiile administrative în statul Rakhine, o regiune de coastă la frontiera cu Bangladeshul.
Acţiunea urmează unei revolte, de vineri, în două zone din Rakhine, despre care mass-media de stat afirmă că a făcut cel puţin şapte morţi şi 17 răniţi şi a lăsat sute de case arse. Tulburările s-au extins sâmbătă şi duminică, deşi se spune că ordinea a fost restabilită în zonele zguduite de violenţa de vineri. Într-un discurs televizat la nivel naţional, de nouă minute, duminică noaptea, Thein Sein a declarat că violenţa din statul Rakhine a fost amplificată de nemulţumirea nutrită de diferitele grupuri etnice şi religioase, de ură şi dorinţă de răzbunare. „Dacă această răzbunare anarhică fără sfârşit şi actele mortale continuă, există pericolul răspândirii acestora în alte părţi… şi ar putea afecta grav pacea şi liniştea reformelor noastre democratice în devenire şi dezvoltarea ţării”, a spus preşedintele.
Violenţa reflectă tensiunile de lungă durată din statul Rakhine, între locuitorii budişti şi musulmani, dintre care mulţi sunt consideraţi stabiliţi ilegal din Bangladeshul vecin. Guvernul Myanmar nu îi recunoaşte pe musulmanii din zonă, numiţi Rohingyas, ca una dintre minorităţile naţionale ale ţării. Deşi problema de bază este una locală, există temerea că ea s-ar putea răspândi în altă parte, întrucât scindarea apare, de asemenea, de-a lungul liniilor religioase.