PNL Dolj solicită primarului o dezbatere pe tema parcărilor cu plată

0
368

PNL Dolj solicită autorităţilor locale să respecte legea (Legea nr. 52/2003 a transparenţei decizionale) şi să organizeze o dezbatere publică „reală”, nu doar o consultare lansată în mediu online, cu craiovenii pe tema locurilor de parcare cu plată pe care urmează să le instituie în zona centrală. Liberalii spun că numai ei au strâns în jur de 1.700 de semnături din partea cetăţenilor nemulţumiţi de orarul stabilit de primărie (între 7.00 şi 19.00) şi care doresc modificarea acestuia – propunere însuşită şi de PNL Dolj – pentru orele 8.00 – 17.00 şi gratuitate în week-end şi sărbătorile legale.

Liberalii doljeni au amendat, ieri, într-o conferinţă de presă, modul cum se gândeşte Primăria Craiova să instituie parcarea cu plată pe alte străzi din zona centrală, printre care Calea Bucureşti (între Universitate şi intersecţia cu strada „Spaniei”), „Kogălniceanu”, „Unirii”, în total 654 de noi locuri de parcare cu plată. „Noi considerăm că se instituie o dublă taxare, deja cetăţenii municipiului plătesc o taxă de 40 lei pentru locurile de parcare. Fie se desfiinţează acea taxă şi se merge pe ideea locurilor de parcare, dar într-un program rezonabil astfel încât riveranii să poată să-şi găsească şi ei un loc de parcare când se întorc acasă de la serviciu. Sau mai există varianta să se meargă doar pe zona centrală, unde sunt instituţiile publice, dar ţinând cont de opinia cetăţenilor”, a declarat Ştefan Stoica, preşedintele filialei. Acesta a mai spus că PNL a strâns 1.700 de semnături, dorinţa cetăţenilor fiind ca programul de taxare să fie între orele 8.00 – 17.00 (şi nu între orele 7.00 – 19.00, cum propune primăria), cu gratuitate sâmbăta şi duminica, precum şi la sărbătorile legale.

Amenda să fie mai mică

Reprezentanţii PNL Dolj au mai cerut, de asemenea, să se intervină şi la cuantumul amenzii care se dă pentru nerespectarea regulilor de parcare. „O persoană fizică, dacă parchează pe un loc de parcare amenajat şi au uitat să dea un sms – are buna intenţie să facă acest lucru, dar i s-a descărcat telefonul –este supusă unei amenzi între 1.000-2.500 lei. Se lasă la latitudinea agentului constatator cât să dea, 1.000 de lei dacă e maşina roşie şi e posibil să fie membru PSD şi 2.500 de lei că s-ar putea să fie maşina galbenă a unui membru al PNL. Grupul de consilieri ai PNL propune, ca şi amendă, o sumă conformă cu realitatea”, a mai spus Ştefan Stoica. În accepţiunea liberalilor, amenda trebuie să fie una singură şi să fie în cuantum de 250 de lei. „Trebuie să plătească, într-adevăr, pentru eroare, dar nu sumele astronomice pe care le solicită actuala administraţie. Noi înţelegem că, de fapt, vor să-şi creeze venituri la buget, şi nicidecum să-i atenţioneze pe cei care sunt în această eroare”, a comentat Stoica.

Garanţii pentru maşinile lăsate în parcare

Un alt amendament al PNL se referă la articolul 10 din regulamentul parcărilor cu plată. „Autorităţile nu au nici un fel de responsabilitate dacă se vandalizează sau se fură maşina din aceste parcări. Ar trebui să monteze camere de filmat în zonele respective, atâta timp cât încasează sume considerabile. Cetăţeanul care plăteşte taxa, corect şi cinstit, ar trebui să aibă şi o minimă garanţie a faptului că îşi găsesc maşina acolo nevandalizată”, sunt de părere liberalii doljeni.

Preşedintele PNL Dolj a precizat, ca atare, că lista cu aceste amendamente va fi depusă – urma chiar în cursul zilei de ieri – la Primăria Craiova. „Suntem deranjaţi şi de faptul că nu se caută soluţii pentru identificarea de noi locuri de parcare. Majoritatea locurilor de parcare din Craiova au fost făcute sub administraţia actualilor consilieri PNL, când a existat, într-adevăr, o preocupare pentru descongestionarea traficului şi găsirea de locuri de parcare între blocuri”, a mai spus Ştefan Stoica, acesta solicitând totodată autorităţilor să identifice şi alte noi locuri de parcare pentru cetăţeni, pe lângă cele pe care le taxează acum.

Giugea: „Medicii de familie – cei 13.000 de orfani”

Deputatul Nicolae Giugea, prim-vicepreşedinte al PNL Dolj, a vorbit despre moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii. ”Sistemul de Sănătate este o clădire şubredă susţinută la patru colţuri de medici, asistenţi, infirmiere, brancardieri, etc, iar deasupra un mamut – Ministerul Sănătăţii. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor doljene din sănătate şi ne-au prezentat situaţia gravă în care s-a ajuns” a spus Nicolae Giugea. El s-a referit şi la situaţia celor 13.000 de medici de familie, care au fost excluşi din legea salarizării din sistemul de sănătate. ”În plus, PSD a inventat o nouă poliţie – Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, instituţie care, în mod normal, ar trebui să asigure respectarea unor standarde în spitalele din România. În realitate, după cum spun oamenii din sistem – de la medici de familie, până la directori de spitale – organismul este folosit pentru ca în el să fie paraşutaţi clienţi politici ai PSD al căror rol este să se asigure că medicii de familie şi directorii de spitale nu mai ridică nicio obiecţie împotriva politicii PSD” a declarat Nicolae Giugea. În opinia acestuia, fiecare cabinet al medicilor de familie va trebui acreditat, iar cum o astfel de acreditare costă 2.000 de euro de cabinet şi sunt 13.000 de cabinete, rezultă 26 de milioane de euro pentru „băieţii deştepţi din sănătate”.

Liberalii merg cu soluţiile tipărite la craioveni

Consilierul local Flavius Sirop a prezentat broşura “Soluţii liberale”, tipărită în 60.000 de exemplare, care cuprinde o sinteză a iniţiativele consilierilor liberali şi pe care aceştia au început să o distribuie în cartierele oraşului şi în judeţ. „Sunt probleme cu aplicabilitate locală şi, dacă autorităţile s-ar apleca mai atent – şi mă refer la Craiova, pentru că sunt consilier municipal – la aceste propuneri şi nu ar considera că vin de la adversarii politici, ar înţelege că sunt lucruri bune şi necesare craiovenilor, iar pe unele dintre ele le-ar putea aplica. Prin mutarea la Bucureşti a anumitor proiecte, cum ar fi finanţarea pentru Colegiul Naţional „Carol I” sau cartierul de locuinţe, s-au disponibilizat nişte sume ce ar putea fi folosite pentru aceste soluţii. Dacă nu se înţelege că trebuie să facem echipă şi să venim cu soluţii concrete pentru problemele craiovenilor, nu vom da înainte”, a punctat Flavius Sirop, acesta fiind unul dintre cei mai combativi consilieri ai CLM Craiova.