S-au întors din SUA cu o experienţă bogată

0
893

buzestiZilelele trecute , echipa Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova s-a întors de la Campionatul Mondial de Robotică, susţinut la St. Louis, în Statele Unite ale Americii. Cei 13 copii, care au făcut parte din grup, auobţinut o performanţă extraordinară, în condiţiile de concurs, reuşind să treacă peste mai multe neajunsuri, pentru care care nu sunt vinovaţi. Din vorbele lor se recepţiona nemulţumirea, dar, repet, nu au nicio vină, fapt recunoscut şi de conducerea instituţiei de învăţământ.

 Au muncit extraordinar, sub îndrumarea prof.  Mihaela Grindeanu (informatică) şi Mihaela Iancu (fizică), au conceput un robot, au câştigat preselecţiile şi s-au calificat la Campionatul Mondial, care s-a desfăşurat la St. Louis, în Statele Unite ale Americii şi sunt elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Numele lor trebuie menţionate: Alin Buzatu, Mihnea Ionuţ Duican, Joiţa Ştefania, Flueran Denis, Corina Grindeanu, Laura Nadu, Răzvan Drăghici, Andrei Dragomir, Andrei Tabacu, Bogdan Zanfir, Codruţ Lemeni, Adrian Ştefănescu, Bogdan Cîrceanu. Doi dintre ei ne-au împărtăţit din experienţele culese în SUA.

Nemulţumire venită din dorinţa de performanţă

stefanescu
Carmen Lucia Ştefănescu

Au avut foarte multe peripeţii şi par nemulţumiţi de rezultate. Este, pe undeva adevărat, deoarece îşi doresc performanţa la nivel înalt. Ei nu au greşit cu nimic, mai mult au dat peste cap clasamentele, improvizând, cu ceea ce au avut la dispoziţie, şi au reuşit să dea peste clap mai bine de jumătate din clasament. Ionuţ Mihnea Duican este unul dintre ei şi a acceptat să vorbească, cu toate reticenţele, unele care ţin de setea de performanţă: „Am muncit foarte mult. Pe drum, ni s-au pierdut din echipamente şi am fost nevoiţi să găsim noi soluţii. Cu toate neajunsurile, am reuşit să venim, la unele dintre probe, peste cei care au fost pe locul al III-lea. Suntem convinşi că, dacă nu aveam aceste neajunsuri, eram foarte sus. Oricum, a fost o experienţă, în cadrul căreia am putut fi aproape de colegi de-ai noştri, din alte ţări, şi am învăţăat foarte mult de la ei, inclusiv prin scchimbul cultural”. La rândul său, Bogdan Cîrceanu, a precizat: „Pentru mine a fost extraordinar. Am luat contact cu foarte mulţi colegi de-ai noştri din toată lumea şi am făcut schimburi de experienţă. Am rămas prieteni. Dacă nu era rătăcirea bagajelor, ne băteam la primele locuri. Oricum, vom merge mai departe”.

„Prin ceea ce au făcut ei se deschide o poartă spre viitor”

Competiţia din statele Unite ale Americii, chiar dacă nu a adus medalii sau diplome, are un căştig de viitor. „Performanţa este remarcabilă. Aceşti copii au trecut peste toate neajunsurile, care nu au ţinut de ei, şi au confirmat pregătirea pe care au primit-o la noi. Să nu uităm că „robotica” nu este o disciplină studiată în liceu, dar care cuprinde foarte multe materii, cu atât mai mare este şi meritul cadrelor didactice. În SUA, tinerii noştri au trecut peste dificultăţi peste care foarte mulţi adulţi nu puteau trece. Experienţa lor este benefică, atât pentru ei, cât şi pentru cei care vin din anii mai mici. Suntem mândri de ceea ce au obţinut elevii noştri, şi nu trebuie să uităm şi de sprijinul acordat de profesorii de la Facultatea de Automatică, de cel al autorităţilor locale . Prin ceea ce au făcut ei se deschide o poartă spre viitor”, a precizat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.