Controlorii de trafic aerian au intrat în grevă

0
96

romatsa_50005600Zeci de zboruri programate să plece sau să sosească vineri pe aeroporturile din ţară sunt suspendate sau anulate, după ce controlorii de trafic aerian au decis să intre în grevă de avertisment.

Protestul este programat între orele 11 şi 13, iar în acest interval va fi dirijat doar 33% din traficul aerian plus zborurile de urgenţă, iar restul zborurilor vor fi suspendate sau chiar anulate.

Nu sunt afectate zborurile umanitare, cele medicale sau cele de urgenţă.

Decizia controlorilor va afecta zeci de zboruri care sunt programate să plece sau să sosească pe aeroporturile din ţară.

Ce nemulţumiri au angajaţii ROMATSA

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că bugetul ROMATSA nu a fost aprobat, nu există un consiliu de administraţie, iar asta poate duce la sistarea plăţii salariilor.

În plus, numărul angajaţilor este prea mic, iar orele de muncă prea multe.

Liderul Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, spune că greva va avea loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă, deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Salariul mediu la ROMATSA: 21.000 lei, fără bonusuri

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de peste 21.000 lei, aproape 5.000 euro.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn.

Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.