Se fac eforturi susţinute pentru a reduce abandonul şcolar şi creşterea promovabilităţii la Bacalaureat. În acest sens, ieri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj s-a discutat despre Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education – ROSE), activitate de diseminare şi conştientizare, menită să informeze toate liceele eligibile cu privire la schema de granturi propusă.
„ROSE” se referă la contribuţia privind scăderea abandonului şcolar şi la creşterea procentului de promovabilitate la Bacalaureat. Este vorba despre un proiect finanţat cu 200 de milioane de euro, împrumut acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, între 2015- 2022. Este o viziune amplă, extinsă pe trei componente de bază, fiind incluse instituţiile de învăţământ liceal care nu au depăşit rata de 90% la promovabilitate.
Trei componente pentru un program
Primele două componente sunt concepute pentru a aborda aspecte de natură academică şi socială. „În primul capitol al programului se au în vedere intervenţii la nivelul şcolilor, prin acordarea de granturi liceelor mai puţin performante din sistemul public de învăţământ, în cuantum de peste 127 milioane de euro, perioada de derulare fiind de maximum patru ani. Sunt cuprinse aproximativ 1.160 de licee de stat, cu performanţe scăzute. Cea de-a doua subgrupă este cea în care se vor face intervenţii sistemice, în valoare totală de 17,2 milioane de euro, pentru formarea cadrelor didactice şi pentru creşterea calităţii desfăşurate la nivelul Caselor Corpului Didactic din toată ţara. Cea de-a treia componentă se referă la management, monitorizare şi evaluare, cu o sumă de cost estimată la 6,4 milioane de euro. Va urma perioada în care vor fi stabilite unităţile din Dolj care pot să îndeplinească toate condiţiile”, a declarat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Casa Corpului Didactic Dolj se pregăteşte de reînnoire
În acest proiect, ca partener este şi instituţia Casa Corpului Didactic, cu reprezentare în teritoriu. Conform planului de implementare, vor fi lansate procedurile de achiziţie pentru dotările CCD, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de predare şi formare, în limita a 49.892 de euro. „Sigur, am primit înştiinţarea şi deja am demarat acţiunea de dotare, atât pentru personalul nostru, cât şi pentru a asigura tot ceea ce este necesar desfăşurării activităţilor de formare şi specializare. Cu banii care vor intra, vom dota săli de curs, vom achiziţiona aparatură informatică, cu încadrarea în suma impusă, astfel încât să respectăm standardele europene”, a declarat prof. Ştefan Vasile, director al Casei Corpului Didactic Dolj.