Se demolează „Ion Oblemenco”

0
764

În maxim două luni vechea arenă „Central” ar trebui să dispară, imediat urmând să demareze construcţia noului stadion

Scaunele au fost primele care au dispărut de pe arena „Ion Oblemenco”, încă de anul trecut şi asta pentru că unele au fost refolosite pe „Extensiv”. De ieri, şi pista de tartan a devenit istorie, fiind îndepărtată de utilajele firmei din Cluj care a câştigat licitaţia pentru demolare. Vor urma pe lista dărâmării celelate elemente ale arenei, peste o săptămână fiind rândul tribunelor. Cel mai devreme, stadionul vechi ar putea deveni istorie într-o lună, iar dead-line-ul pentru demolarea sa ar fi de două luni. Între timp, trebuie finalizate procedurile pentru construcţia noii arene. Destinaţia scaunelor rămase a fost lămurită chiar de primarul Lia Olguţa Vasilescu: „Am primit cereri de la primării din județul Dolj pentru scaune. Au venit solicitări și din alte județe, dar pe acelea nu le-am pus în practică. Am oprit și noi câteva pentru Extensiv când mai avem nevoie să mai înlocuim scaunele, în rest, în funcție de cum au cerut primarii, le-am transmis cu titlu gratuit către primării ca să poate să își facă acolo baze sportive”.

185.000 de tone de deşeuri vor rezulta în urma demolării

Lucrarea de demolare a vechiului Oblemenco, cu tot cu imobilele care se află în incintă, va fi făcută de un consorțiu de opt firme. Liderul asocierii care a câștigat licitația este SC Con-A din Sibiu, firma care a construit Cluj Arena pentru suma de 50,9 milioane de lei. Ceilalți asociați sunt ACI Cluj (firma care a contestat-o pe SC Con-A în privința lucrării de amenajare a Cluj Arena); Nisal din Sibiu – asociat 2, Dico și Tiganas (birou de proiectare din Cluj) – asociat 3, cu subcontractanții Plan 31 Ro din Cluj, Instal Data Proiect din Cluj, Helinick din București și Vision4Venue din Nurnberg, Germania – terț susținător tehnic. Demolarea va aduce în buzunarul acestor firme aproximativ 360.000 de euro, bani pe care Primăria Craiova îi asigură de la buget, fiind obligația municipalității de a preda amplasamentul eliberat de construcții către Compania Națională de Investiții (CNI), care este constructorul noului Oblemenco. Lucrările se demolare, potrivit evaluatorului, ar trebui să fie gata în două luni. De pe suprafața de aproximativ 7,7 hectare se apreciază că vor rezulta circa 185.000 tone de deșeuri, dintre care cele valorificabile vir fi betonul (24.000 de tone), lemnul (8,3 tone), fier și oțel (726 tone) și cabluri (13 tone). Materialele acestea vor ajunge la RAADPFL Craiova.

Olguţa: „Firma care va construi noul stadion are interesul să-l finalizeze cât mai repede”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a inclus arena din Bănie pe lista proiectelor sale de suflet şi a explicat ieri procedurile şi etapele presupuse de dispariţia vechiului stadion şi construcţia celui nou. Acesta ar trebui să fie gata până la finalul anului viitor şi costă aproximativ 55 de milioane de euro, majoritatea banilor urmând a fi viraţi de către guvern. Olguţa Vasilescu a spus că firma care va construi moderna arenă are interesul să o finalizeze cât mai repede, pentru a-şi încasa banii. De asemenea, primarul spune că va monitoriza personal lucrările de construcţie ale stadionului. „A început demolarea stadionului, acum se strânge tartanul de pe pistă. Se recuperează ce se mai poate recupera, și după vor intra buldozerele. Dar din câte știu, au început prin strângerea tartanului. Deci este în grafic stadionul, cârcotașii care nu mai credeau că se întâmplă, iată că au o surpriză. E adevărat că, în România, durează foarte mult partea de licitații, de contestații. Eu am început povestea stadionului la sfârșitul anului 2012. De atunci și până acum, au fost licitațiile. Din fericire nu am avut contestații, nici demolarea, nici la CNI. Am scăpat ieftin cu doi ani și jumătate, în loc de trei și jumătate cât ar fi putut să se desfășoare. Graba pentru demolare nu este foarte mare pentru că, în momentul în care firma primește notificarea că a fost declarată câștigătoare, are un termen de două luni în care să facă Proiecul tehnic al stadionului. Deci, în acest timp, noi facem demolarea, nu avem nici un timp mort. Imediat ce va fi demolat stadionul, va începe și construcția propriu-zisă a celui de-al doilea stadion. Eu cred că este și în interesul firmei să se miște repede, pentru că banii există. Este inutil să vă spun ce stres am avut că, dacă va cădea acest guvern, nu se știe dacă guvernul care vine va mai considera Craiova o prioritate. Eu cred că au tot interesul ca atât timp cât acest guvern este în funcție să se miște repede ca să poată să își ia bani și să-l construiască. În momentul în care va începe construcția stadionului, mă voi deplasa zilnic acolo să văd ce se întâmplă pentru că este proiectul meu de suflet. Am trei proiecte de suflet până acum, centrul vechi, parcul Romanescu și stadionul” a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

LAURA MOŢÎRLICHE şi COSMIN STAICU