CE a redus prognoza de creştere economică pentru România

0
340
Olli Rehn

„Economia europeană se află într-o uşoară recesiune, care se va prelungi şi la începutul anului următor. Creşterea PIB va rămâne neuniformă în toate statele membre. Acelaşi lucru se aplică şi în privinţa ratei şomajului. Economiile, totuşi, au încetinit faţă de creşterea excepţională de la sfârşitul anului trecut. Condiţiile globale sunt cruciale pentru revenirea economică în toate statele membre”, a declarat, ieri, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. Per ansamblu, potrivit acestuia, se aşteaptă ca „economia UE să înceapă să crească în a doua jumătate a anului şi să continue anul viitor”. Dintre ţările UE, „Polonia va avea cea mai mare creştere economică din UE în acest an şi va menţine acelaşi ritm şi anul viitor”, spune Rehn, în timp ce  „Franţa şi Germania se previzionează că vor înregistra o creştere, în Italia PIB va creşte, iar în Ţările de Jos creşterea va avea o valoare negativă, dar ne aşteptăm să revină spre sfârşitul anului. Spania va rămâne în recesiune, iar creşterea se va relua în 2013”. La vecinii noştri, în Ungaria, comisarul spune că „lucrurile sunt amestecate. Există o creştere negativă uşoară anul acesta, dar ar trebui să îşi revină anul viitor”.

În ceea ce priveşte ţara noastră, comisarul european a afirmat că „am prevăzut o creştere puternică, ajutată de creşterea cererii interne, în 2012. România este la o intersecţie critică şi are perspective mai bune pentru anul viitor şi celălalt. Ţara a parcurs o perioadă dificilă, a făcut reforme structurale. Sper că noul Guvern va rămâne pe aceeaşi cale. Consultându-mi dosarele să mă uit puţin pe cifrele României, nu am găsit-o în dosarul ţărilor vulnerabile, deci România nu este pe teritoriu vulnerabil”. Concret, Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie, de 1,6%, sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut. Experţii CE, FMI şi Băncii Mondiale, aflaţi la Bucureşti în perioada 24 aprilie-9 mai, pentru evaluarea acordurilor cu România, au anunţat, la finalul misiunii, că estimează un avans economic de circa 1,5% pentru ţara noastră în acest an. Pentru anul următor, Comisia a redus prognoza de creştere economică a României de la 3,4%, cât anticipa în toamnă, la 2,9%.

Revenind la UE în ansamblul său, Olli Rehn a spus că se aşteptă ca „rata şomajului să scadă uşor în zona euro şi în UE în anul în curs. În anul următor, această rată va scădea mai mult, ajutând la refacerea economică. Ne aşteptăm la o scădere de 11 procente a şomajului”.