Termoficarea opreşte apa caldă la zece asociaţii de proprietari – Craiova, trecută pe duşuri reci

0
373

Pentru câteva sute de craioveni, ieri a fost ultima zi în care au mai putut să facă un duş fierbinte. Începând de astăzi, zece asociaţii de proprietari din Bănie nu mai primesc apă caldă la robinete, reprezentanţii regiei precizând că vor menţine această măsură până ce restanţierii nu-şi vor plăti facturile până la ultimul leu.

În total, vor fi lăsate fără apă caldă un număr de 30 de asociaţii de proprietari, răspândite în toate cartierele Craiovei. Reprezentanţii Regiei de Termoficare au precizat însă că astăzi, chiar de la primele ore ale dimineţii, vor fi trecute pe apă rece primele zece dintre acestea, urmând ca mâine şi luni să fie debranşate celelalte două reprize de câte zece asociaţii. Este vorba de următoarele asociaţii de proprietari: nr. 14, 7, 9, 11  din cartierul “1 Mai”, nr. 9 din “George Enescu”, nr. 24 din “Craioviţa Nouă”, nr. 9 “Constantin Brâncoveanu”, nr. 3 “Ştefan Vodă” şi nr. 1 şi 14 din cartierul “Rovine”. “Nu este nevoie să se deplaseze nici o echipă specială pentru acest lucru. Se intră în fiecare punct termic sau, după caz, centrală termică şi se închid vanele pentru apă caldă”, a precizat Nicolae Degeratu, director tehnic la Termoficare.

Din cauză că administratorii nu au comunicat

Potrivit acestuia, nici una dintre asociaţiile care vor fi sancţionate nu au răspuns solicitărilor repetate prin care li s-a cerut să-şi achite datoriile, motiv pentru care s-a recurs la ultima variantă, sistarea apei calde către toţi consumatorii. „Am avut mai multe discuţii cu asociaţiile, le-am somat în repetate rânduri, le-am cerut o listă cu restanţierii, dar nu am ajuns la nici o concluzie. Unii dintre administratori au crezut că e glumă şi ne-au trimis, mai mult în joacă, o situaţie cu câteva blocuri, deşi aveau restanţe de zeci de miliarde. Văzând că nu putem să o scoatem la capăt, am decis să trecem executarea celor care au datorii foarte mari”, a mai spus Degeratu. Însumate, debitele celor 30 de asociaţii de proprietari ajung la suma de 307 miliarde de lei vechi, care reprezintă a treia parte din totalul restanţei de 1.000 miliarde de lei vechi, care figurează de doi ani în dreptul regiei.

Singura şansă sunt contractele individuale

Laolaltă cu restanţierii vor rămâne fără apă caldă şi locatarii care şi-au plătit facturile la zi, ba chiar nu au fost niciodată pe lista rău-platnicilor. Conducerea de la Termoficare susţine că pentru a putea să primească din nou apă caldă este necesar să se parcurgă doi paşi. “Prima dată, administratorii trebuie să se îngrijească să achite întreaga factură pe bloc. Nu ne intersează cum vor proceda, dar trebuie să-i convingă pe toţi locatarii să-şi plătească facturile. Când restanţa este zero, trebuie să vină la noi şi să întocmească contracte de facturare individuală”, a mai spus Degeratu. De altfel, scopul declarat al regiei este ca, în viitorul apropiat, toţi abonaţii să-şi fi întocmit aceste contracte, care prezintă avantajul că pot fi controlaţi mai bine restanţierii. În cazul în care nu se vor plăti toate datoriile până în toamnă, respectivele asociaţii nu vor primi nici căldură pe timpul iernii.

Restanţe-record de 122 milioane de lei pe apartament

Conducerea Regiei este convinsă că, în mod sigur, asociaţiile nu vor reuşi să achite aceste datorii, dat fiind faptul că sunt foarte mari. Asociaţia nr. 14 din cartierul “1 Mai”, cu care se deschide lista, are, spre exemplu, o restanţă către Termoficare de 15,22 miliarde de lei, echivalentul a 375.000 de euro. Împărţită la cele 527 de apartamente, câte sunt în componenţa asociaţiei, rezultă o restanţă medie pe locuinţă de 85,8 milioane de lei. Situaţia e şi mai albastră la asociaţia nr. 24 din Craioviţa Nouă, care figurează cu un debit şi mai mare, de 18,13 miliarde de lei vechi. Fiind de trei ori mai mică decât asociaţia amintită mai sus, datoria medie pe apartament este de 103 milioane de lei. Recordul este atins însă la asociaţia de proprietari nr. 9, din cartierul “1 Mai”, unde un singur apartament are o datorie de 122 milioane de lei vechi.