O şcoală pentru eternitate! Colegiul Naţional „Carol I” aniversează 185 de ani

1
1150

Întemeiat în 20 mai 1826 de către dascălii Stanciu Căpătâneanu şi Grigore Pleşoianu, ambii elevi ai lui Ion Heliade Rădulescu la Colegiul Sfântul „Sava” din Bucureşti, Colegiul  Naţional „Carol I” din Craiova este, ca vechime, a doua şcoală de grad mediu, în limba română, din Principate. În aceste zile serbează 185 de ani de istorie, educaţie şi performanţe, care îl plasează pe locul I la nivelul judeţului Dolj şi locul al V- lea între cele mai bune licee din ţară.

«Acum, când împlineşte 185 de ani, Colegiul nostru este înconjurat, cu gânduri şi sentimente de sinceră preţuire, de către profesorii şi elevii săi de ieri şi de azi. Bilanţul activităţii sale este unul cu totul remarcabil. Peste 50 din absolvenţii şi profesorii săi fac parte din „familia” selectă a Academiei Române. Din generaţia tânără, din anul 1964 şi până azi, 52 de elevi au obţinut premii şi medalii la olimpiadele internaţionale. Aceste rezultate ne onorează şi ne pun în competiţie cu noi şi pentru noi, pentru viitorul acestei instituţii şi deci pentru viitorul copiilor pe care îi antrenăm pentru marea competiţie a vieţii. », a spus Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Serbare, sub semnul tradiţiei

Cei 185 de ani de existenţă vor fi marcaţi printr-o serie de activităţi care vor pune în lumină istoria şi realizările acestei vechi şi prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar a Craiovei, a Olteniei şi a ţării.

«Activităţile dedicate Zilelor Şcolii au început deja din 7 mai a.c. cu organizarea concursului interjudeţean de matematică „Ion Ciolac”, o competiţie de tradiţie pentru şcoala noastră. Aproape în fiecare zi avem una sau mai multe activităţi cu specific în această perioadă. Vom lansa astfel oferta şcolară pentru 2011-2012, vom organiza concursuri pentru elevi, dar şi expoziţii de fotografie. Ne-am propus să surprindem cât mai mult din activităţile şcolii, să le imortalizăm şi să realizăm o altfel de expoziţie de fotografie. De asemenea, în această perioadă vor fi lansate şi revistele şcolare existente la noi în unitare, reviste care în acest an vor avea şi un număr omagial. Este vorba de publicaţiile  „Gheorghe Ţiţieica”, „Ion Maiorescu”, „Teacher”. Şi tot anul acesta va fi realizat anuarul pentru ultimii şase ani şcolari. În program sunt incluse şi simpozioane internaţionale pentru desene, secţiuni de referate pentru copii şi profesori, comunicări, mese rotunde», a precizat prof. Laura Mărunţelu, coordonator de proiecte în cadrul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Pe 20 mai cu festivitatea omagială cu un spectacol complex, de ţinută, pe care Colegiul îl organizează în fiecare an.

Olimpicul Ioan Stanciu şi profesorul Carmen Georgescu

Ioan Stanciu, un alt elev performant la Matematică

În fiecare an, la festivitatea aniversară a şcolii, sunt prezentate şi performanţele elevilor obţinute la olimpiade. De această dată, 19 copii au obţinut premii şi menţiuni. Cel mai important rezultat este deţinut însă de elevul Ioan Stanciu, din clasa a XI-a, care printr-o muncă dezvoltată de  profesorul Carmen Georgescu, s-a calificat pe locul al II-lea la Olimpiada Naţională de Matematică precum şi pe locul al II-lea la Balcaniadă, fiind medaliat cu Argint. Nu este însă singura performanţă a lui. Liceanul face parte din grupul celor 12 elevi care se pregăteşte pentru a se confrunta cu ţările din Europa şi de pe întreg globul la Olimpiada Internaţională de Matematică. Continuă astfel performanţa absolventului  Victor Pădureanu. A descoperit pasiunea pentru Matematică încă din clasa I.

„Văd Matematica exact ca pe ceva prin care să pot să reuşesc în viaţă. Şi este o competiţie. Prin Matematică concurez cu alţi elevi, dar şi cu mine. Am descoperit că îmi place din clasa I. Atunci am fost la concursul Cangurul pentru clasa a II-a. Părinţii mi-au insuflat această dragoste, fiind şi ei profesori de Matematică. Din clasa a IV-a am început să lucrez mai serios, adică o jumătate de oră pe zi, iar acum am ajuns să lucrez până la opt ore pe zi”, a spus elevul. Cele opt ore de muncă pe zi numai la Matematică nu l-a izolat de colegi şi de activităţile specifice vârstei sale. Din contră. Profesorul Carmen Georgescu îl caracterizează drept „un elev foarte copilăros. Are un stil de joacă care te face să râzi, este foarte sociabil şi un foarte bun coleg. Este un copil deosebit. Nu este liniştit, este coleric, şi cu foarte multă energie”. Îşi foloseşte energia pentru a-şi construi o carieră în cercetare.

„Doresc să lucrez în cercetare şi sper să descopăr ceva. Visul ar fi să rezolv una dintre cele 7 faimoase probleme, ale căror premiu sunt un milion de dolari. Pentru asta mă pregătesc să studiez în Scoţia, la Universitatea Edinboro, unde taxele de studiu sunt zero şi plătesc doar cazarea. Nu pot rămâne în România pentru că simt că mă plafonez”, a mai spus elevul Ioan Stanciu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.