“Roboţii” de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, locul doi în ţară

0
574

Succes important pentru Colegiul Nţional “Elena Cuza” din Craiova, după ce, săptămâna trecută, echipa de “Robotică” a instituţiei de învăţământ s-a clasat pe locul al II-lea în ţară la un concurs cu reverberaţii internaţionale. Echipa duce mai departe tradiţia, şi, iată, aduce, premii importante pentru învăţământul doljean.

În perioada 1 – 3 aprilie, la Bucureşti s-a desfăşurat faza naţională a unui concurs de Robotică, conform unui program iniţiat de SUA, întins pe mai multe structuri. Una dintre ele a făcut parte din “First Tech Challenge”, numele competiţiei care s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Echipa Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova s-a prezentat la înălţime, iar meritele celor şase elevii, care au fost prezenţi, astăzi, în faţa mass – media, trebuie menţionate: Daria Duicu, Alicia Tuţă, Lucian Drăcea, Alexandru Rucăreanu, Răzvan Toader, Mihai Goga, coordonaţi de prof. Simona Sanda. Este doar o parte din echipă.

Munca în echipă

A fost o muncă în echipă, foarte dificilă. “Suntem 15 membri în această acţiune, având şi voluntari lângă noi, elevi care au urmat cursurile Colegiului, care, acum, sunt studenţi. A fost o muncă extrem de ambiţioasă, cu multe ore de lucru. Nu puteam rezolva fără mentorul nostru tehnic, inginer doctorand Horaţiu Roibu, de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică – Departamentul de Robotică şi Mecatronică, din cadrul Universităţii din Craiova, şi fără sprijinul conducerii Colegiului Naţional “Elena Cuza”. În toamna trecută, s-au înscris, în faza iniţială, 176 de echipe din toată ţara. După parcurgerea mai multor etape, la faza naţională s-au calificat 48, printre care şi noi.  A fost o competiţie grea. . Suntem la a IV- a ediţie la care participăm, şi nu vrem să stricăm tradiţia. Oricum , cea mai mare muncă a fost depusă de copii, iar ei trebuie să vă spună mai multe”, a precizat prof. Simona Sanda, coordonatorul echipei.

Buget mic, performanţe mari

Elevii au fost foarte deschişi la discuţii, arătând că au trecut peste emoţiile unui concurs. Liderul echipei, Mihai Goga, elev în cls. a XI-a, a menţionat: “S-a lucrat foarte mult, mai ales după orele de curs şi în weekend-uri. Am avut sprijinul profesorilor şi al conducerii Colegiului, astfel că, de câteva ori, am fost învoiţi şi de la alte cursuri. Ideea noastră a fost de a realiza un robot pentru transportarea eficientă a obiectelor, în aşa fel în cât acestea să poată fi coletate. Pe scurt, robotul culege de pe jos diferite obiecte, le ridică şi le pune în spaţii special amenajate. Pentru noi, concursul ne-a adus şi emoţii, şi satisfacţii. Am colaborat cu prieteni din toată lume, pe Internet, fiecare împărtăşind experienţe. S-a lucrat foarte mult. Acest robot a fost dezmembrat şi reasamblat de trei ori, până am ajuns la faza finală. Avem un proiect amplu, desfăşurat pe mai multe departamente, de la marketing până la proiectare  “. Alicia Tuţă, cea care a răspuns de cheltuieli, a precizat: “Am avut un buget de 16. 000 de lei, la care s-au adăugat sponsorizări. Robotul a costat undeva în jur de 2.000 de euro”. La rândul ei, Daria Ducu, responsabil de marketing, a spus: “Avem o strategie bine pusă la punct, prin care încercăm să ne promovăm creaţiile. Sunt proiecte foarte importante “. Nu în ultimul rând, am vorbit şi cu mezinul echipei, Răzvan Toader, elev în cls. a IX-a: “Cred că mi-am găsit chemarea prin acest proiect. Sunt în Departamentul 3 D, de proiectare, şi ştiu că îmi va ajuta pe viitor”. Ca şi concluzie, cinste “roboţilor” de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”