Grupare infracţională destructurată de DIICOT, în urma unor percheziţii, inclusiv în Dolj

0
263

La data de 12.04.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș – Severin împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș – Severin au efectuat 21 percheziții domiciliare în județele Caraș – Severin, Timiș și Dolj, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, plasarea de monedă contrafăcută și contrabandă calificată (cu arme letale și muniția aferentă).

În cauză, se desfășoară cercetări privind activitatea a trei grupuri infracționale organizate care aveau elemente comune la nivelul membrilor, dar care acționau independent în realizarea activităților infracționale. Toate cele trei grupuri erau organizate pe trei paliere: palierul de organizare/coordonare, palierul intermediar, format din membrii care puneau în aplicare dispozițiile liderilor pe segmentul aprovizionare, transport și depozitare și palierul de acțiune stradală, format din membrii care valorificau en-detail bunurile care făceau obiectul activității infracționale. Pe parcursul cercetărilor unul dintre liderii grupărilor a fost încarcerat, continuându-și activitatea de coordonare din penitenciar. Astfel, în ceea ce privește grupul infracțional organizat implicat în traficul de droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină), s-a stabilit faptul că drogurile proveneau din țări din vestul Europei, în special Spania, de la mai multe surse de aprovizionare și erau distribuite pe raza mai multor localități din județele Caraș-Severin și Timiș. Pe parcursul cercetărilor au fost confiscate peste 5 kilograme canabis și mai multe doze de cocaină. Referitor la activitatea grupului infracțional organizat implicat în traficul internațional de arme și muniții, s-a stabilit că acesta acționa pe ruta Bulgaria-România-Suedia, dezvoltându-se ca urmare a cererii venite din partea unor cetățeni români stabiliți in Suedia. Pe parcursul cercetărilor au fost interceptate mai multe transporturi, fiind confiscate trei arme scurte tip pistol modificate pentru tragere cu muniție letală și peste 600 de cartușe cu glonț. Grupul infracțional organizat implicat în activități din sfera falsului de monedă avea ca obiect plasarea de monedă din cupiura de 50 Euro pe raza județului Caraș-Severin, Din datele obținute rezultă că moneda contrafăcută provenea din Bulgaria, iar, pentru plasarea acesteia, membrii palierului intermediar au recrutat diferite persoane (”săgeți”) pe care le transportau la societăți comerciale în vederea plasării efective a bancnotelor. Până în prezent au fost identificate 5 plasări de monedă contrafăcută realizate de membrii grupării.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș – Severin urmează să fie aduse 30 de persoane despre care există suspiciunea rezonabilă că ar fi implicate în activitatea infracțională. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și Grupării Mobile de Jandarmi Craiova. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin, Biroul Tehnic și Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.