Google celebrează curentul Bauhaus, revoluţionar pentru arhitectură

0
253

Google marchează aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea mişcării artistice Bauhaus printr-o animaţie Doodle. Curentul german, considerat revoluţionar pentru arhitectură, a schimbat nenumărate ramuri ale artei, precum fotografia şi designul interior, în acelaşi timp îndemnând la un stil de viaţă practic, concentrat pe funcţionalitate şi asimetrie.

„The Staatliches Bauhaus”, care se traduce „casa construcţiilor”, a fost înfiinţată în 1919 de arhitectul german Walter Gropius. Bazele mişcării au fost puse într-o perioadă de nelinişte după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial şi instituirea Republicii Weimar, acestea ducând la experimentarea artistică radicală.

Viziunea lui Gropius a constat într-o şcoală artistică care să unească toate ramurile artei, iar eventual să includă şi arhitectura. Acesta dorea să „creeze o nouă breaslă de meşteşugari, fără limitările de clasă care ar fi pus o barieră arogantă între artizani şi artişti”.

Liderii Partidului Nazist au denunţat mişcarea ca fiind nimic mai mult decât „artă creată de nişte degeneraţi” care promovează „modernismul cosmopolit”.

Stilul Bauhaus a avut şi o puternică influenţă asupra dezvoltării arhitecturale a României în perioada interbelică. (Mediafax)