Căminul de pe „Tabaci”, mai scump pentru bătrâni

0
3350

De la sfârşitul lunii trecute, contribuţia pe care bătrânii trebuie să o achite pentru un loc de cazare la Căminul de pe strada „Tabaci” este de 800 de lei. Autorităţile locale au propus consilierilor o mărire cu 100 de lei a plăţii din partea asistaţilor, justificând că, în ultimii 5 ani, s-au produs semnificative majorări de preţuri.

Căminul de bătrâni de pe strada „Tabaci” este singurul din oraş finanţat de la bugetul local şi, într-o anumită măsură, şi de beneficiarii care suportă şi ei o contribuţie lunară. Până acum, cei cazaţi acolo plăteau o taxă de 700 de lei pe lună – care a fost stabilită în anul 2013 şi de atunci nu a mai fost majorată. La sfârşitul lunii trecute, în şedinţa CLM Craiova, autorităţile au venit cu propunerea ca suma aceasta să fie majorată cu 100 de lei, ajungând astfel la un total de 800 de lei. Autorităţile au justificat această mărire a contribuţiei lunare cu majorarea preţurilor – „creşterea semnificativă a tarifelor la apă, canal, salubritate, încălzit, iluminat şi forţă motrică, la medicamente, materiale sanitare şi de curăţenie – precum şi cu creşterea punctului de pensie.

Discuţii aprinse şi calcule în Consiliu

Propunerea a stârnit discuţii aprinse în rândul consilierilor. Cei şase consilieri liberali au spus că ei nu vor vota propunerea, pe motiv că vârstnicii internaţi acolo sunt ultimele persoane de la care municipalitatea ar trebui să ceară bani. Consilierul PNL Adriana Ungureanu a făcut un calcul la bani şi a arătat că două treimi din suma care se cheltuieşte pentru îngrijirea unui bolnav este folosită pentru plata salariilor angajaţilor de la azil. „Mi se pare o sumă foarte mare care se cheltuieşte cu salariile de acolo. Din suma de 2.376 de lei care este alocată pentru un internat, 1.672 de lei reprezintă salariile angajaţilor şi doar 706 lei înseamnă mâncare, medicamente şi curăţenie. Este enorm”, a spus aceasta.

160 de angajaţi – norma legală

Consilierul Ungureanu a cerut autorităţilor să nu mai mărească taxa, ci să facă economii. În principal, să renunţe la o parte din angajaţi. Prezent în sală, directorul Căminului, Valentin Giurcă, a precizat că numărul de 160 de îngrijitori este cel impus de lege, norma în serviciile de asistenţă socială fiind de doi angajaţi la un bătrân: „Aşa spune legea, aşa am procedat. Se lucrează permanent, în trei ture, este regim non-stop”. În plus, Consilierul PSD Bianca Predescu a scos în evidenţă condiţiile dificile de lucru pe care le întâmpină inclusiv angajaţii de acolo, ţinând cont de faptul că marea majoritate a bătrânilor suferă de diverse boli care îi fac nedeplasabili.

Cât se cheltuieşte cu întreţinerea unui bătrân

Primarul Mihail Genoiu a mărturisit că înţelege foarte bine fenomenul, având şi el mama imobilizată la pat, şi a afirmat că personalul de întreţinere reprezintă un mare ajutor şi merită să fie bine stimulat. „Am pe mama imobilizată la pat şi toate problemele le am din cauza persoanelor care trebuie să o asiste. Sufăr şi ajung acasă, în fiecare zi, cu emoţii să văd dacă mai este cineva acolo. Au fost zile când am găsit-o părăsită, persoana care o ajuta plecase. Deci este logic ca această cheltuială cu personalul de întreţinere să fie cea mai mare”, a susţinut edilul Craiovei. În total, pentru o persoană internată la Căminul de pe Tabaci se cheltuieşte suma de 2.376 de lei pe lună şi 28.514 de lei pe an. În prezent, azilul de bătrâni nu mai poate primi oaspeţi, toate cele 320 de locuri fiind ocupate.