”Vă (mai) place Brahms?”

0
416

afis concertParafrazând titlul unui film celebru, aceasta este provocarea pe care o lansează, pentru această seară, Filarmonica Oltenia celor care iubesc muzica clasică şi, în mod deosebit, muzica lui Brahms. O seară agreabilă, aşadar, în compania unor muzicieni titraţi – distinsul violonist Florin Croitoru, care va fi solistul acestui concert, şi dirijorul Radu Postăvaru, care şi-a descoperit talentul dirijoral la o vârstă extrem de fragedă.

Filarmonica Oltenia continuă să-şi bucure spectatorii fideli, şi nu mai, într-un mod aparte în această săptămână de dinaintea Paştelui. Concertul simfonic din această seară, programat de la ora 19.00, aduce pe scenă un desăvârşit al viorii, Florin Croitoru. Cum fiecare întâlnire cu publicul craiovean este întotdeauna o încântare, şi de această dată Florin Croitoru şi-a propus să îi surprindă pe craiovenii. ”Vă (mai) place Brahms?”, aşa sună provocarea pe care violonistul o adresează, de această dată, publicului meloman din Bănie, cu care s-a întâlnit deja de nenumărate ori. În programul concertului de azi sunt, aşadar, numai compoziţii ale lui Brahms: „Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 77” şi „Serenada nr. 1 în Re major, op. 11”. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” se va afla cunoscutul dirijor Radu Postăvaru, cel care a urcat prima dată la conducerea unei orchestre atunci când avea doar 5 ani.

„Fenomenalul” violonist, Florin Croitoru

Florin Croitoru, 2007,  foto: Egyed Ufo Zoltan
Florin Croitoru, 2007, foto: Egyed Ufo Zoltan

După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Christoph von Dohnányi, violonistul Florin Croitoru a fost aclamat de presa austriacă ca fiind un “solist fenomenal” (O. O. Nachrichten – Linz), măiestrind o “tehnică perfectă” (”Neue Kronen Zeitung” – Viena). A apărut în nenumărate recitaluri şi concerte, în numeroase ţări din Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, Florin Croitoru a câştigat 11 premii la diferite concursuri internaţionale pentru vioară, printre care Premiul I la Concursul Internaţional “Fritz Kreisler” de la Viena (1992), devenind astfel primul şi, până astăzi, singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

Mai mult, Florin Croitoru este recunoscut ca personalitate artistică de renume în lumea muzicală internaţională şi prin prisma numeroaselor CD-uri realizate, precum şi a concertelor transmise live sau înregistrate de posturi de radio şi televiziune din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franţa, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie şi România.

Radu Postăvaru a dirijat prima dată la vârsta de 5 ani

Radu PostavaruConsiderat de către criticii de specialitate un real talent al muzicii româneşti, la vârsta de cinci ani, Radu Postăvaru a dirijat pentru prima dată Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi. Un rol deosebit în această perioadă de început îi revine maestrului Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Datorită precocităţii sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franţa, Cehia, Polonia au realizat filme documentare şi artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru a realizat filmul documentar „Ecoul” (1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea, Radu Postăvaru a făcut parte din distribuţia unor filme ca „Stejarul din Borzeşti” (1975) sau „Gloria nu cântă” (1976), în regia lui Alexandru Bocăneţ. De altfel, ieri seară, la „Întâlnirile AmiTEA”, găzduite în sala „Filip Lazăr”, dirijorul Radu Postăvaru a fost invitatul muzicologului Constantin Secară.