Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, ieri, că proiectul SII Analitycs a fost atribuit corect, potrivit Ministerului Comunicaţiilor şi MDRAP, cele două ministere care au competenţa legală de a analiza în ce condţii a fost atribuit şi care au transmis răspunsuri comisiei.
„Veau să vă informez că am primit răpunsuri de la ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene referitoare la sesizarea făcută de mai multe ONG-uri cu privire la proiectul pe fonduri europene SII Analitycs. Cele două ministere care au competenţa legală de a analiza în ce condţii a fost atribuit acest proiect SRI ne-au comunicat în detaliu – este un răspuns pe 3-4 pagini – toate aspectele care au făcut obiectul preocupării ONG –urilor reclamante”, a spus Ţuţuianu.
„Concluzia este că acest proiect a fost atribuit în condiţiile legii şi că nu s-au constat nici în procesul de redactare a ghidurilor de finanţare, nici în procesul de punere a lor pe piaţa şi nici ulterior, în procesul de atribuire a contractului, abateri de la normele legale care sunt incidente. De altfel, finanţarea pe această zonă este în continuare deschisă şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a depus un proiect similar”, a adăugat Ţuţuianu.
Comisia SRI a solicitat Serviciului Român de Informaţii, dar şi altor instituţii, date privind SII Analytics, după ce cinci organizaţii ale societăţii civile au cerut, în luna ianuarie, investigarea atribuirii proiectului SII Analytics al Serviciului Român de
„Este în verificare, am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Aştept răspunsurile, nu pot să le decid eu că nu sunt organ de specialitate pe subiectul ăsta. Acolo ridicau aspecte legate de legalitatea atribuirii contractului, de calificarea SRI pe acest subiect, nu le puteam clarifica eu. Am cerut relaţii de la SRI şi de la alte instituţii. Când o să am un răspuns o să anunţ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Ţuţuianu, în 12 martie, şeful Comisiei SRI, solicitat să precizeze ce s-a întâmplat cu adresa a cinci organizaţii ale societăţii civile, transmisă în luna ianuarie.
Sesizarea, iniţiată de către Societatea Academică din România şi semnată de Apador CH, Asociaţia pentru tehnologie şi internet, Active Watch, Centrul de resurse juridice şi Miliţia spirituală, vizează investigarea proiectului SII Analytics al Serviciului Român de Informaţii (SRI). În sesizarea propriu-zisă se arată că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care, de altfel, a existat un singur ofertant.