Studenţi români şi francezi vor face 11 roboţi în laboratoarele din Craiova

0
332

11 echipe formate din studenţi români şi francezi vor sta în următoarele cinci zile în laboratoarele Facultăţilor de Electrotehnică şi Electromecanică pentru a face roboţi cu senzori, capabili să parcurgă un traseu cu obstacole. Competenţele lor vor fi evaluate practic, vineri, la ora 11.00 în cadrul unui concurs la sfârşitul căruia echipajele cu cele mai bune rezultate vor fi premiate.

Acţiunea studenţilor, deschisă ieri, într-un cadru festiv, face parte din proiectul „Coupe Robotique”, devenit deja tradiţie pentru cursanţii politehnişti. Anul acesta este a VI-a ediţie, realizată de Organizaţia Studenţilor Politehnişti Profil Electric din Craiova în parteneriat cu IUT Cachan din Paris. Prima ediţie a acestui proiect a avut loc în anul 2005, la care au participat şapte studenţi români împreună cu studenţii francezi, formând şapte echipe internaţionale. Francezii au venit cu partea de hardware a roboţilor, urmând ca în laboratoarele facultăţilor din Craiova să se realizeze partea de software. Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de şapte zile şi a cuprins două etape. Prima etapă a parcurs realizarea părţii de software a roboţilor pe parcursul unei săptămâni, iar în cea de a doua etapă a avut loc concursul propriu-zis, în care roboţii au trebuit să parcurgă un traseu bine stabilit de către organizatori. Traseul a fost însemnat cu o anumită culoare pentru ca senzorii roboţilor să-l poată distinge. În ultima zi a concursului au fost premiate echipele ale căror roboţi au reuşit să termine traseul în cel mai scurt timp şi au detectat toate obstacolele.

Şi-au perfecţionat tehnica de programare

Şi în acest an, „Coupe Robotique” se derulează după aceleaşi principii, însă cu efective mai mari de studenţi, vor fi 11 echipe în loc de şapte. Prima etapă s-a derulat în intervalul 1-7 octombrie 2010, la Paris, unde studenţii români împreună cu studenţii francezi au programat PLC- uri în scopul de a simula pregătirea şi ambalarea de prăjituri cu ajutorul unor mixere şi a unor benzi rulante într-o cofetărie. La Craiova, studenţii vor avea senzori pentru a detecta obstacolele. Ediţiile precedente au perfecţionat însă tehnica studenţilor de programare a roboţilor.

„Proiectul Coupe Robotique a început în 2005, iar intrarea României în Uniunea Europeană garantează faptul că această colaborare dintre România şi Franţa va continua. Personal, mă bucur că studenţii din Craiova alături de cei de la Cachan au reuşit să păstreze tradiţia acestei manifestări, care a şi evoluat în timp, atât ca tehnică cât şi ca număr de participanţi. Pentru această nouă ediţie mulţumesc studenţilor de la Cachan că au făcut eforturi pentru a veni la Craiova, precum şi sindicatului studenţilor care a asigurat confortul financiar al acestei acţiuni”, a precizat prof.univ.dr.ing Sorin Enache, decanul Facultăţii de Inginerie in Electromecanică, Mediu, Informatică Industrială din cadrul Universităţii din Craiova.