Profesorul Andrei Marga va conferenţia la Craiova pe tema „Încotro se îndreaptă România?”

0
601

Cunoscutul om de cultură Andrei Marga, profesor universitar doctor în filosofie şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, laureat al Premiului Herder în anul 2005, este invitatul din aprilie al „Întâlnirilor SpectActor” desfăşurate lunar la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Andrei Marga va conferenţia pe tema Încotro se îndreaptă România?”, duminică, 17 aprilie, ora 11.00, la Sala „Ion D Sîrbu”, iar moderator al întâlnirii va fi Nicolae Coande, secretar literar al TNC.

În perioada 12-14 aprilie a.c., Andrei Marga participă la conferinţa European University Association (Aarhus, Danemarca), ce examinează propuneri de program al asociaţiei continentale a universităţilor şi îşi alege conducerea, iar pe 15 aprilie va lua parte la reuniunea anuală a Institutului Culturii şi Istoriei Germane în Sud-estul Europei (München), din conducerea căruia face parte.

Andrei Marga (n. 22 mai 1946, Bucureşti) este autor a numeroase cărţi având ca subiect istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia politică şi filosofia religiei, iar activitatea sa academică este recunoscută pe plan internaţional.

A publicate numeroase studii şi cărţi despre filosofia lui Herbert Marcuse, Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger, dar şi despre relativism, religia în era globalizării, iudaism, educaţie şi reformă – în mai multe limbi europene. Este decorat cu Marea Cruce a Ordinului Naţional al Meritului, Portugalia; Les Palmes Académiques, Ministerul Educaţiei Naţionale, Franţa; Das Grosse Verdienstkreuz, Germania; Medalia Pontificia. Anno XXVI. Joannes Paulus II, Vatican; Ordinul de Merit al Republicii Italiene, în grad de Cavaler, Italia; Medalia de Aur a Universităţii din Tübingen, Germania. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti şi europene, laureat al Premiului Herder (2005).

A fost ministru al Educaţiei Naţionale între 5 decembrie 1997 şi 28 decembrie 2000, în cabinetele Ciorbea, Vasile şi Isărescu, din partea PNŢCD. După eşecul acestui partid la alegerile din 2000 a deţinut pentru scurt timp funcţia de preşedinte al PNŢCD, iar mai apoi s-a înscris în PNL. În calitate de ministru de resort a lansat programul unei reforme a Învăţământului, efectuând reforma programului de predare, schimbări în managementul academic şi financiar al educaţiei, descentralizarea şi reorganizarea cercetării. A promovat forme avansate de cooperare internaţională, vizând tranziţia completă a României spre sistemul european de educaţie. În calitate de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, a pretins că a transformat această instituţie într-o universitate cu caracter multilingvistic şi multicultural, ceea ce a dus la o recunoaştere a instituţiei de reţeaua universitară internaţională.

La sfârşitul anului trecut, Andrei Marga i-a decernat titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel. Cu această ocazie, cancelarul german a declarat că „Universitatea din Cluj este un exemplu excelent pentru ceea ce urmărim să creăm în Europa: o convieţuire a popoarelor, a culturilor şi a limbilor, indiferent de origini şi confesiuni… Conducerii universităţii şi, în special dumneavoastră, mult stimate domnule profesor Marga, vi se cuvin mulţumiri vii pentru susţinerea necontenită pe care o acordaţi liniei germane de studii şi, de asemenea, pentru deosebitul sprijin pe care îl acordaţi de mulţi ani încoace Centrului Cultural German, găzduindu-l în spaţiile universităţii”.

La 15 martie 2011, patriarhul Daniel Ciobotea al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat profesorului Andrei Marga Crucea patriarhală pentru mireni.