Colecțiile Corint Istorie Autori Români și Corint Istorie cu Blazon

0
500

Editura Corint, în parteneriat cu Prăjitoria cu povești (bulevardul Carol I, nr.45, Câmpina) și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bulevardul Regina Elisabeta, nr.38) vă invită la două evenimente de neratat, dedicate unor volume valoroase din imprinturile Corint Istorie Autori Români (coordonat de Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorie cu Blazon (coordonat de Flori Bălănescu).

Primul eveniment va avea loc joi, 16 martie, la Prăjitoria cu povești, în Câmpina (bulevardul Carol I, nr.45), ora 18:00, în prezența Simonei Preda, brand manager al Editurii Corint, și a invitatei sale, Flori Bălănescu – scriitoare, cercetător științific III la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) –, care vor discuta despre volumulPaul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară”. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook „Prăjitoria cu povești”.

Volumul prezintă principalele momente din viața scriitorului opozant, precum și activitatea sa împotriva regimului Ceaușescu. Pe fondul traumelor fizice, morale și psihomentale provocate de mecanismele represive ale regimului comunist, Paul Goma a lăsat o amprentă asupra conștiinței istorice și conștiinței literare în a doua jumătate a secolului XX.

„Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viață și a deranjat pe mulți, la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune și profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susținute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înțelegere a comunismului românesc.” Prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru

Această carte a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Conținutul volumului nu reprezintă obligatoriu poziția oficială a Institutului.

 Vineri, 17 martie, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bulevardul Regina Elisabeta nr.38) vă invităm la o discuție pornind de la volumul de microistorie Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana” de Ana Iorga și Filip Lucian Iorga. Alături de autori vor participa Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei, Mihnea Turcu, fotograf și Laura Câlțea, blogger. Moderator: Simona Preda. Evenimentul va fi transmis live pe canalul de YouTube și pe paginile de Facebook Editura Corint, Corint Istorie și PressHub.

O noutate ca formulă narativă, „Cartea curajului şi a candorii” este un studiu de microistorie, o lucrare de non-ficţiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. O aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare.

Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea conţine peste 300 de fotografii inedite, date din documentele păstrate în familie, din corespondenţă, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelică, din lucrări publicate, jurnale de război, arhivele publice și dosarele Securităţii. Tabloul unei epoci se rafinează prin destinele individuale și prin istoriile personale. Iar căutarea lor este o călătorie care nu se sfârșește niciodată. Cine o începe știe că efortul merită din plin.