Finanțare de 3,2 milioane de euro pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”

0
529

Autoritățile locale au semnat, ieri, cererea de finanțare pentru reabilitarea termică a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Pentru modernizarea cele două pavilioane – C1 și C3 – se vor investi 3,2 milioane de euro. În total, municipalitatea a scris 26 de proiecte europene, cu o valoare totală de 160 milioane de euro, iar contractul pentru modernizarea spitalului este al șaptelea pentru care a fost aprobată finanțarea.  

Valoarea totală a contractului este de 3,2 milioane de euro, cu acești bani urmând să fie reabilitate două pavilioane importante ale spitalului. Unul dintre acestea este pavilionul C3 care are un regim de înălțime subsol, parter și un etaj, și o suprafață desfășurată de 1.268 mp, fiind dat în folosință în anul 1959. Celălalt este pavilionul C1, cu regim de înălțime subsol, parter și șase etaje, o suprafață construită de 7.761 de metri pătrați, dat în folosință în anul 1980. „Este o zi de bucurie pentru noi, ca entitate spitalicească. Acesta este un proiect de succes, am colaborat și noi, am pus umărul atât cât am putut, dar este meritul Primăriei Craiova. În cele două clădiri avem o secție de pneumoftiziologie copii, iar în cealaltă avem secții clinice de adulți și copii. Noi am realizat, igienizarea acestor instalații doar, iar acum prin acest proiect urmează înlocuirea instalațiilor sanitare și electrice care sunt de la înființare”, a spus dr. Adina Turcu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

Se reabilitează pavilioanele C1 și C3

Cererea de finanțare pentru reabilitarea spitalului a fost semnată ieri, la sediul Primăriei Craiova, de către primarul Mihail Genoiu, directorul spitalului, dr. Adina Turcu și directorul ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu. „Contractul pe care îl semnăm astăzi (n.r. – ieri) se referă la reabilitarea a două clădiri din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase – Pavilionul C1 pentru contagioși și C3 pentru boli infecțioase. Se vor monta panouri solare și fotovoltaice, se va moderniza sistemul de producere apă caldă, înlocuirea corpurilor de iluminat cu leduri, schimbarea instalațiilor electrice”, a precizat Marilena Bogheanu. La pavilionul C1 s-au făcut deja, în decursul anilor, investiții pe etaje, iar acum se va face anveloparea termică a exteriorului, reabilitarea planșeului și a acoperișului, înlocuirea tocăriei și a instalațiilor, a spus, la rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Perioada de implementare a proiectului este de maximum 64 de luni. 

Al șaptelea proiect cu finanțare europeană aprobat

Valoarea totală a proiectelor europene depuse până acum de de Primăria Craiova este de 161 milioane de euro. Pentru șapte dintre acestea au fost semnate deja cererile de finanțare, finanțarea europeană atrasă fiind de 20 milioane de euro. „Este vorba de patru proiecte pentru eficiență energetică – blocuri; Parcul Romanescu care este un succes pentru că am reușit să-l băgăm în finanțare și se va deconta o sumă de 11,5 milioane de euro, plus reabilitarea podului suspendat. În decembrie, a mai fost semnat și contractul pentru reabilitarea Casei Rusănescu și reabilitarea termică a spitalului de Boli Infecțioase de azi, contract semnat azi”, a menționat Marilena Bogheanu.

Primăria trebuie să refacă proiectul pentru Balta Cernele

Singurul proiect care nu a fost depus încă de municipalitate este cel legat de Balta Cernele, cu o valoare de aproximativ 5 milioane de euro. „Personal, am fost vineri și am văzut încă o dată amplasamentul de acolo. Este o zonă urâtă, degradată și mlăștinoasă, dar dacă nu era vorba de un teren degradat nu se încadra în această axă. Din punctul meu de vedere, înseamnă o investiție care, la un moment dat, trebuie făcută pentru că este o zonă degradată în interiorul orașului Craiova”, a declarat primarul Mihail Genoiu. Conducerea ADR Sud-Vest Oltenia a cerut municipalității să definitiveze acest proiect până în luna mai pentru a putea prinde finanțarea.