Ana Blandiana – conferinţă despre poezie şi spectacol-lectură, la Craiova

0
614

Poeta Ana Blandiana este invitată, peste nici două săptămâni, la Craiova, unde, în cadrul evenimentului cultural „Adunarea Poeţilor Craioveni”, organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, va susţine conferinţa „Nu sunt scriitor, sunt numai poet”, dedicată Zilei Internaţionale a Poeziei (21 martie). Aceasta va fi urmată de spectacolul-lectură de poezie „O iubire continuă”, susţinut de actriţele Tamara Popescu, Ioana Manciu, Petronela Zurba şi Anca Dinu. Spectacolul, adaptare de Nicolae Coande după cel mai recent volum al poetei, „Variaţiuni pe o temă dată” (Editura Humanitas, 2018), va avea loc vineri, 22 martie 2019, de la ora 17.00, la Sala „Ia te uită!” a teatrului. Biletele au fost puse în vânzare la Agenţia instituţiei, la preţul de 11 lei.

Ana Blandiana (nume literar al Otiliei-Valeria Coman, căsătorită Rusan) s-a născut la Timişoara, la 25 martie 1942. Este  licenţiată a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Cluj şi a beneficiat de burse de studii la Iowa University (SUA), Heidelberg Universitat, DAAD Berlin. A debutat în volum în anul 1964 şi a publicat, până în prezent, numeroase cărţi de poezie, eseuri şi proză. Începând din 1982, acestea au apărut în traducere la prestigioase edituri din Polonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Estonia, Suedia, Norvegia, Ungaria, Franţa, Olanda, Bulgaria, Letonia, Albania, Serbia, Slovenia, Macedonia, China, Coreea de Sud. A avut interdicţii de publicare în perioadele 1959-1964, 1985, 1988-1989.

A primit, între alte distincţii, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internaţional „Gottfried von Herder”, Viena (1982), Premiul „Poetul European al libertăţii” (2016), Premiul The Griffin Trust For Excellence in Poetry Lifetime Recognition (2017). În 1990 a reînfiinţat PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).