ICR susține participarea unei producții franceze la Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova

0
441

Institutul Cultural Român (ICR) susţine participarea spectacolului „Demain ne peut attendre!” („Mâine nu poate aștepta!”) al companiei Les Arts et Mouvants, din Paris (Franța), în cadrul celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internațional „Shakespeare”, care va avea loc la Craiova, în perioada 23 aprilie – 6 mai a.c. Spectacolul va fi prezentat în data de 3 mai, la ora 17.00, în Aula „Buia” a Universității din Craiova. La festival vor mai putea fi văzute producții din SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Africa de Sud, Polonia, Brazilia, Belgia, Australia, Republica Moldova și, bineînțeles, din  România.

Spectacolul „Demain ne peut attendre!” este un manifest extras din opera „William Shakespeare” scrisă de Victor Hugo cu ocazia a 300 de ani de la nașterea geniului din Stratford. Compania Les Arts et Mouvants a transformat acest mesaj umanist într-un act teatral puternic, reprezentat de actorul Laurent Schuh și violoncelistul Marc Lauras, punând arta, cultura și educația în centrul imediatului social. Spectacolul traversează de doi ani peisajul cultural francez, atât pe marile scene teatrale, cât și în festivaluri, evenimente culturale sau manifestări internaționale.

Potrivit ICR, «prin prezenţa spectacolului în România se doreşte întărirea legăturilor de colaborare cu diferiți operatori culturali care vor permite derularea ulterioară a programului în curs de elaborare „Bleu-Blanc-Jaune-Rouge” („Albastru-Alb-Galben-Roșu”), dezvoltarea unui program peren de creație care stabileşte noi linii de legătură cu România și al cărui prim segment urmează să prindă viață în cadrul Stagiunii comune Franța-România».

Laurent Schuh, director artistic al companiei care prezintă acest spectacol, alături de grupul „Emil & Un visage”, lucrează pe texte de Gherasim Luca și Tristan Tzara, inventatorii unui limbaj poetic care îl reprezintă precum propriul său limbaj și pe care îl răspândește prin toate colţurile lumii. «Aceste legături cu lumea culturală românească au generat de fiecare dată energii care continuă să rezoneze în venele și rădăcinile bănățene ale lui Laurent Schuh, a cărui bunică paternă se trage din Timișoara, acesta fiind unul din motivele pentru care, în Franța, Shuli a diseminat pasiunea pentru cultura română, punând sub lumina reflectoarelor poeți și personalități din țara noastră. Câteva dintre aceste proiecte sunt: „Emil & Un Cioran” (2011, la Palais de Béhague din Paris în cadrul centenarului Cioran), „Herzzeit, le temps du coeur” (2013, la Goethe Institut Paris), „Tous les drapeaux me fatiguent” (2015, Festival Avignon)», se mai precizează pe site-ul ICR.