Cabinete medicale mobile pentru zonele rurale greu accesibile

0
1114

Zonele rurale greu accesibile pentru medici ar putea fi acoperite cu ajutorul cabinetelor şi unităţilor mobile. Un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unor astfel de structuri a fost pus în dezbatere publică.

Cabinetul medical mobil este definit ca structură medicală mobilă organizată pe un autovehicul special amenajat (autobuz, rulotă, tir), cu dotări minime, care se deplasează în teritoriu împreună cu personalul medical, în vederea acordării serviciilor medicale în zonele rurale sau în zonele neacoperite de servicii medicale, în special copiilor și persoanelor defavorizate.

Cabinetul sau unitatea medicală mobilă va avea în componenţa minimă: sală tratament, minim 7 mp, spaţiu de depozitare 1 mp, compartiment destinat recoltării de probe, după caz, aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, după caz, instrumentar, chiuvetă dotată cu apă curentă rece şi caldă, în scopul asigurării lanţului de frig, va fi dotat cu geantă izotermă dotată cu termometru pentru transportul vaccinurilor şi cel puţin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, în cazul în care au loc prelevări de fluide biologice şi acestea nu sunt transportate de unităţi autorizate în acest sens. Amplasarea acestuia se va face în zone accesibile populației, pe terenuri neinundabile, ferite de surpări.

Este necesară autorizaţia sanitară de funcţionare

În vederea funcționării, cabinetele și unitățile medicale mobile de specialitate, inclusiv cabinetele mobile de medicină dentară și medicină școlară, trebuie să obțină autorizația sanitară de funcționare.

Spațiile destinate activității cabinetelor mobile pot suferi modificări structurale, de circuite și acces la utilități, în vederea asigurării unei cât mai bune adaptări funcționale, cu respectarea prevederilor legale privind siguranța în construcții și în măsura posibilităților tehnicoconstructive oferite de spațiu. Direcțiile de sănătate publică județene consiliază reprezentanții legali ai cabinetelor mobile privind circuitele funcționale și avizează proiectele de modificări.

O serie de norme igienico-sanitare sunt obligatorii pentru cabinetele și unitățile medicale mobile indiferent de tipul de activități medicale desfășurate: asigurarea cu apă potabilă din sistem centralizat sau din rezervoare; calitatea apei potabile va fi verificată conform legislației în vigoare.

De asemenea, materialele folosite pentru instalația de apă potabilă și pentru rezervoare trebuie să corespundă cerințelor legale privind utilizarea în contact cu apa potabilă. Este obligatorie racordarea la rețeaua de canalizare a localității, sau în absența în zonă a unui sistem public de canalizare, instalație proprie pentru colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate, executată și exploatată asfel încât  să nu provoace contaminarea mediului.

Respectarea normelor igienio-sanitare este obligatorie

Colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor medicale trebuie să se facă astfel încât să nu existe riscul de contaminare accidentală a mediului. Se impune asigurarea ventilației optime: naturală și artificială, asigurarea iluminării (naturale sau artificiale) necesare desfășurării în condiții optime a activității medicale, asigurarea limitării zgomotului sub normele admise și/sau asigurarea protecției antifonice eficiente în interiorul și în afara cabinetelor mobile, asigurarea cu materiale pentru efectuarea curățeniei şi asigurarea cu dezinfectante, antiseptice și decontaminante autorizate/înregistrate de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Folosirea acestora se va face în funcție de instrucțiunile de utilizare, la concentrațiile și timpii de utilizare specificați de producător. Întreg personalul trebuie să aibă echipament de protecție specific, în conformitate cu legislația în vigoare.