Irlanda aduce fenomenul „Riverdance” în Stagiunea „Europa”

0
483

A treia săptămână a lui Mărţişor aduce ritmurile frenetice ale celebrului „Riverdance” pe scena Filarmonicii „Oltenia”! În urmă cu 20 de ani, Michael Flately uluia, la concursul „Eurovision”, cu un dans pe muzică irlandeză, mişcările sale creând un veritabil fenomen: „Riverdance”. În fiecare zi a anului, o producţie „Riverdance” se află în turneu, undeva în lume. Toate sunt denumite după un râu irlandez: Shannon, Avoca, Boyne, Liffey şi Moy.

Varianta simfonică a dansului, care a străbătut mapamondul, a avut premiera realizată de Orchestra Ulster, la BBC Radio 3, în anul 2014. Suita simfonică „Riverdance” compusă de Bill Whelan va fi prezentată în primă audiţie la Craiova, în interpretarea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Derek Gleeson, un artist complex, apreciat compozitor de muzică de film, în prezent director muzical şi prim-dirijor al Dublin Philharmonic Orchestra şi Rachmaninov Festival Orchestra. În cadrul aceluiaşi concert de vineri, 18 martie, ora 19.00, se va cânta, tot în primă audiţie, Rapsodia irlandeză nr. 1 în Re minor, op. 78 de Sir Charles Villiers Stanford. De asemenea, solista Heloise Geoghegan, cu a sa vioară Tommaso Carcassi din 1731, va interpreta Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară şi orchestră, K. 216 de W.A. Mozart.

Pe parcursul săptămânii, melomanii vor avea parte însă de alte trei evenimente, toate cu acces liber. Luni, 14 martie, ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii „Oltenia” va avea loc o întâlnire cu dirijorul Derek Gleeson. Marţi, 15 martie, începând cu ora 19.00, Muzeul de Artă va găzdui un recital neconvenţional al pianistului Jimmy Goeijenbier, student al Conservatorului de Muzică şi Teatru din Dublin. Joi, 17 martie, de Sf. Patrick, Ziua Naţională a Irlandei, dirijorul Derek Gleeson, de această dată împreună cu violonista Heloise Geoghegan, vor intra în dialog cu melomanii.