Guvernul şi-a angajat răspunderea pe programul de acţiuni în faţa Parlamentului

0
299

Guvernul şi-a asumat, ieri, în plenul Parlamentului, răspunderea pe programul de acţiuni, pe care l-a şi trimis săptămâna trecută aleşilor, spre studiu. Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a durat 20 de minute, premierul Victor Ponta susţinând un discurs de aproape 5 minute. Acesta a susținut că prin programul pus la dispoziția Parlamentului Guvernul confirmă „măsurile realiste, pragmatice de guvernare”, subliniind că „după doi ani de stabilitate guvernamentală, am obținut în 2013 cea mai mare creștere economică de după perioada Guvernului Călin Popescu-Tăriceanu, cea mai mică inflație de după 1989, venituri mai mari, subvenții mărite pentru agricultură, creșterea veniturilor pentru pensionari, bugetari, creșterea absorbției fondurilor structurale de la un procent de 7% la peste 35%. Și toate aceste elemente trebuie continuate în perioada următoare, pentru a da cu adevărat roade pe termen mediu și lung”. Joia trecută, premierul declara că Executivul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, al USL, dar e inspirat aproape integral din acesta. „Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi, care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament”, a spus atunci Ponta. Unele dintre prevederile cuprinse în program vizează lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator, tot în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, înaintea şedinţei plenului, că programul pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea este diluat pe principiul „torni apă în vin”, ajungându-se la un „siropel ieftin şi dulceag, de proastă calitate”. „Nu e vorba de un program de guvernare (…) Programul de guvernare în baza căruia acest Guvern, care este cu totul altceva decât fostul guvern USL, e totuşi programul de guvernare USL, din 21 decembrie 2012. Avem situaţia că avem un guvern care nu mai este un guvern USL, este un guvern PSD-UDMR, care totuşi păstrează programul de guvernare de atunci şi-l suplimentează cu o angajare de răspundere pe câteva principii foarte vagi, în principiu turnând apă în vin, adică diluând nişte măsuri care aveau un caracter de certitudine şi un calendar foarte precis”, a declarat Antonescu. El a menţionat că face referire la faptul că la momentul în care PNL era membru al guvernului se ştia foarte clar că, începând cu 1 iulie, va fi aplicată reducerea CAS cu 5 procente, pe când „acum avem ceva ce nu e program de guvernare, ci este aşa, un siropel ieftin şi dulceag, în care ni se spune că: da, ar fi bine să fie bine, dacă vor fi bani, şi nu se ştie când se va reduce şi CAS la angajator”. „Nu mă pricep la spriţ, este un domeniu în care nu am cunoştinţele necesare”, i-a răspuns Ponta, la Parlament. Ulterior, şeful Guvernului a adăugat că programul a fost scris împreună cu liberalii, la momentul formării Cabinetului USL, fără să fi fost modificat între timp. „Eu cred că, atunci când vorbeşti despre un program, e bine să-l citeşti, mai ales când îl susţii în campanie, că l-am susţinut împreună în 2012”, a atras atenţia Ponta.

Odată asumată răspunderea, parlamentarii opoziției au la dispoziţie trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură. PDL a anunţat, luni, că a decis să iniţieze strângerea de semnături, inclusiv de la PNL şi PMP, pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta III. La rândul lor, şi liberalii au anunţat că urmează să discute, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului de ieri, despre posibilitatea iniţierii unei moţiuni de cenzură. Ieri însă, preşedintele Crin Antonescu a declarat că după ceea ce a văzut la angajarea răspunderii Guvernului, „după simulacrul, gluma care a avut loc azi în Parlament, aproape că mi se pare neserios să mai vorbim despre moţiune de cenzură. Că pentru a depune o moţiune de cenzură trebuie să ai la ce …”.