Europarlamentarul Victor Boştinaru : „Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Ucraina este absolut necesară”

0
353

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a declarat că o rezoluţie a Parlamentului European privind situaţia din Ucraina este absolut necesară, însă, aceasta trebuie să îndeplinească câteva condiţii fără de care nu doar că nu îşi va putea atinge obiectivele, ci poate chiar să producă daune. Declaraţia eurodeputatului român are loc în contextul în care, plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg va supune la vot joi, 13 martie, o rezoluţie privind „Invadarea de către Rusia a Ucrainei”.

„Situaţia din Ucraina s-a deteriorat rapid şi nu putem să negăm faptul că responsabilitatea pentru situaţia actuală rezidă de asemenea în modul în care Uniunea Europeană a gestionat criza din această ţară. Acum, dacă noi, ca Parlament European, dorim să aplanăm situaţia, trebuie să ne bazăm acţiunile pe câteva principii cheie şi stricte, pentru că este evident faptul că Uniunea Europeană nu a acţionat în mod unitar, în baza unor asemenea principii. Există riscuri concrete ca acţiunile Uniunii să fie fără rezultat, dacă nu chiar dăunătoare. Iată de ce, pe lângă acordul pentru  stabilirea unui dialog constructiv cu Rusia, am propus şi insistat ca rezoluţia S&D să includă prevederi conform cărora să nu se aducă atingeri integrităţii teritoriale a Ucrainei iar trupele ruseşti care depăşesc numărul celor care se aflau deja pe teritoriul Ucrainei înainte de invazie să fie retrase pe teritoriul rus”.

„Este timpul pentru un angajament ferm din partea Uniunii Europene”

Alături de chestiunea legată de integritatea teritorială a Ucrainei, eurodeputatul Victor Boştinaru a pledat pentru o prevedere care să afirme clar faptul că Uniunea Europeană nu va recunoaşte rezultatul unui referendum aflat în conflict cu constituţia ucraineană şi care nu a fost aprobat de către guvern. De asemenea, eurodeputatul PSD a insistat asupra unor garanţii pentru cele mai înalte standarde de protecţie din partea guvernului Ucrainei care să vizeze toate minorităţile naţionale şi lingvistice, aşa cum sunt prevăzute de OSCE şi Consiliul Europei. „Evenimentele recente din Ucraina demonstrează încă o dată că Uniunea este mult prea dependentă de gazul rusesc iar această problemă ridică consecinţe grave. Este timpul pentru un angajament ferm din partea Uniunii Europene pentru reproiectarea strategiei sale energetice pentru a reduce masiva dependenţă de gaz din Federaţia Rusă. Am speranţa că Parlamentul ca întreg va sprijini rezoluţia, cu integrarea tuturor punctelor pe care le-am propus. Vreau să subliniez încă o dată faptul că acestă criză este o problemă prea sensibilă pentru a nu fi tratată cu fermitatea necesară, inclusiv posibilitatea introducerii unor sancţiuni în cazul în care, dialogul cu Rusia nu va aduce o îmbunătăţire” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.