Dolj: 1,8 milioane de lei, pentru tratament în străinătate

0
624

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a decontat începând cu luna august 2013 şi până în prima parte a acestui an, nu mai puţin 1,8 milioane de lei pentru tratamentul în străinătate al celor care au solicitat acest lucru. Este vorba de plăţi pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români în state ale Uniunii Europene în baza Formularelor Europene S1, S2 şi a Cardului European, precum şi rambursări directe către asiguraţii care au solicitat servicii medicale pe teritoriul unor state din U.E.

În august 2013, spre exemplu, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a efectuat plăţi în sumă de 214.241 lei, pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români în unităţi medicale din Austria, în baza a 53 de Formulare Europene (S1, S2), respectiv Carduri Europene. În aceeaşi lună, dar pentru servicii medicale acordate în Belgia, C.A.S. Dolj a decontat suma de 40.926 lei, în baza a 5 Carduri Europene. În noiembrie, anului trecut, s-au efectuat plăţi pentru tratament în Austria în sumă de 314.627,94 lei pentru servicii medicale acordate în baza a 42 Formulare Europene (S1, S2), respectiv Carduri Europene.

Cele mai multe plăţi către spitalele din Franţa

Tot în luna noiembrie 2013, a fost decontată, în total suma de  1,17 milioane de lei pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români în Franţa, în baza a 94 Formulare Europene (S1, S2), respectiv Carduri Europene. De asemenea, pentru servicii medicale acordate asiguraţilor români, pe teritoriul Marii Britanii, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a decontat 31.598 lei în baza a trei Carduri Europene. În 2013, C.A.S. Dolj a decontat suma de 28.888 lei pentru servicii medicale acordate în state ale U.E., la solicitarea un număr de 13 asiguraţi români, prin rambursare directă, în baza documentelor medicale şi a dovezii plăţii.

În prima parte a acestui an, C.A.S. Dolj a decontat suma de 16.000 lei pentru servicii medicale efectuate în state ale U.E. la solicitarea unui număr de 5 asiguraţi români, prin rambursare directă, în baza documentelor medicale şi a dovezii plăţii.

130.000 de euro, bugetul la nivel naţional pentru tratament în străinătate

Cardul European poate fi utilizat pentru decontarea serviciilor medicale acordate în regim de urgenţă, în timp ce Formularul S1 se adresează pensionarilor care îşi schimbă reşedinţa într-un stat al Uniunii Europene. Formularul S2 este cel pentru tratament planificat în Uniunea Europeană. Anul trecut peste 1.000 de români au beneficiat de tratament în străinătate prin intermediul formularului S2. Cei mai mulţi dintre aceştia au primit îngrijiri medicale pentru afecţiuni oncologice – 367 de cazuri, urmaţi de cei cu afecţiuni ale sistemului circulator – 265 de cazuri şi cu afecţiuni pediatrice – 116 de cazuri. Pentru aceşti pacienţi costurile s-au ridicat la peste 33 de milioane de euro. Formularul S2 a fost introdus în 2007, purtând denumirea E112. Acesta se adresează asiguraţilor ale căror afecţiuni nu pot fi tratate în ţară sau care nu pot beneficia de tratament adecvat în ţară datorită complexităţii cazului. O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca tratamentul oferit în străinătate să fie suportat de stat în baza formularului S2 este ca afecţiunea să fie inclusă în lista pachetului de bază de servicii medicale disponibil în România. În plus, tratamentul este oferit doar în spitale din Europa.

Pentru acest an, bugetul alocat de CNAS pentru tratamentele oferite în străinătate este de 585.065 lei, adică echivalentul a 130.000 de euro. În aceste condiţii datoria statului român către spitalele din străinătate a crescut de la an la an ajungând la sfârşitul anului trecut la aproximativ 192 de milioane de euro. Cele mai mari datorii pe care le are România către unităţile sanitare din străinătate sunt la spitalele din Franţa, Germania, Austria şi Italia. Afecţiunile oncologice,  bolile sistemului circulator şi afecţiunile pediatrice sunt principalele pentru care românii solicită tratament în străinătate. În ceea ce priveşte destinaţia cei mai mulţi pacienţi au ales spitalele din Germania, Austria, Italia, Franţa şi Ungaria.