Doljul pe scurt, foarte pe scurt

0
291

Preşedintele Ion Prioteasa, a anunţat că, la mijlocul acestei luni, va fi votat bugetul Consiliului Judeţean Dolj. În aşteptarea banilor alocaţi, primarii care nu au putut să implementeze nici o investiţie, ci doar au plătit salariile şi au asigurat funcţionarea instituţiei, încearcă să îşi facă o proiecţie a ceea ce vor putea să realizeze în acest an. Cei din opoziţie sunt optimişti, şi spun că în fiecare an, la nivelul Consiliului Judeţean Dolj, la alocarea banilor, nu s-a ţinut cont de culoarea politică.   


Primarul localităţii Predeşti: „Ne dorim foarte mult să alimentăm cu apă comuna”

Florian Şerban

Aflat la al doilea mandat de primar al comunei Predeşti, Florian Şerban, are în plan o serie de proiecte care să dezvolte infrastructura în localitate şi să îmbunătăţească viaţa localnicilor. În primul rând, edilul-şef îşi doreşte să   introducă apa curentă şi canalizarea în comună, să asfalteze mai multe drumuri de pe raza localităţii şi să construiască o grădiniţă. Pentru ca toate aceste planuri să devină realitate este necesar însă un buget pe măsură pe care autorităţile locale speră să-l obţină din partea Consiliului Judeţean Dolj. „Gândurile şi intenţiile noastre sunt întotdeauna bune, dar pentru a ne duce la bun sfârşit avem nevoie de fonduri. De aceea, sunt convins că domnul preşedinte Ion Prioteasa, ca de fiecare dată, nu va ţine cont de culoarea politică, şi va împărţi bugetul Consiliului Judeţean în funcţie de priorităţile fiecărei comune. Ne dorim foarte mult să alimentăm cu apă comuna Predeşti, să introducem canalizarea, să asfaltăm drumurile şi să facem o grădiniţă”, a explicat Florian Şerban, primarul comunei Predeşti.

În aşteptatea bugetului, ca orice bun gospodar, la început de primăvară, primarul a demarat lucrările de igenizare în toate satele cu oamenii care beneficiază de ajutorul social. „Avem 32 de dosare şi ne facem treaba cu oamenii care primesc ajutor social. De îndată ce vom ştii de ce sume de bani dispune, o să vedem şi cum prioritizăm proiectele”, a mai spus Florian Şerban.

 

Robăneşti: proiecte puţine, dar importante

Romică Niţu

Primarul comunei Robăneşti, Romică Niţu, nu are ambiţii mari în acest an. Declară că nu prea are proiecte, dar că îşi doreşte să ducă la bun sfârşit, pe cele puţine, pe care şi le-a propus anul trecut. Pe de altă parte, edilul speră să i se aprobe dosarul depus pe Ordonanţa de Guvern nr. 577. Mai are în plan să foreze un puţ de mare adâncime, din fonduri proprii, şi să monteze o centrală termică la şcoală. „Avem un proiect depus pe OG. nr. 577, care sperăm să ni se aprobe. Ne mai dorim să forăm un puţ cu fonduri din bugetul local şi vrem să facem şi o centrală de încălzire la şcoala mare. Sunt câteva proiecte pe care ne dorim să le ducem la bun sfârşit”, a declarat primarul Romică Niţu.

 

Rojişte: 24 de dosare sociale, suspendate pentru nemuncă

Bugetul pe anul 2013 este aşteptat cu nerăbdare şi la Rojişte. În funcţie de fondurile pe care le vor avea la dispoziţie, autorităţile locale vor stabili şi care sunt priorităţile pentru acest an. În egală măsură, reprezentanţii Primăriei Rojişte au anunţat că speră să primească banii pe pe OG nr. 7/2006 pentru a alimenta comuna cu apă. În prezent, această lucrare este executată doar în procent de 10%. „Nu aş dori să vorbesc despre ce dorim să realizăm în acest an până nu vedem cifrele pe buget. Abia după aceea vom şti ce vom putea să punem în practică. Pot să vă spun că ne dorim foarte mult să finalizăm o sală de festivităţi. Am început lucrările anul trecut, şi cred că anul acesta o vom inaugura”, a precizat Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojişte.

Autorităţile locale s-au văzut nevoite să suspende 24 de ajutoare sociale din cele 292 de dosare pe Legea 416/2011 pentru că beneficiarii au refuzat pur şi simplu să se prezinte la muncă. „Noi avem un plan care trebuie respectat. Fiecare dintre aceşti oameni trebuie să îşi facă zilele de muncă, în folosul comunităţii, dacă nu se prezintă la muncă le suspendăm în secunda următoare dosarul”, a declarat primarul comunei Rojişte.

 

La Seaca de Câmp se doreşte amenajarea unui parc de energie fotovoltaică

Un obiectiv de maximă importanţă pentru comuna Seaca de Câmp este amenajarea unui parc energetic fotovoltaic. Chiar dacă proiectul datează din mandatul trecut, primarul comunei, Fane Rogojină, speră ca acesta să se dezvolte cât mai curând. De asemenea, autorităţile locale au precizat că aşteaptă cu mare interes să înceapă o nouă sesiune de accesare a fondurilor europene, pentru că Primăria are câteva proiecte ce trebuie depuse pentru asfaltarea unor drumuri, pentru introducerea de canalizare, construcţia unei grădiniţe, dar şi pentru conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor.

„Sunt multe de făcut la nivelul comunei Seaca de Câmp, dar luăm lucrurile pas cu pas. Deocamdată am început munca de înfrumuseţare a localităţii. Facem curăţenie pe străzi, în cimitire şi desfundăm canalele”, a spus primarul comunei Seaca de Câmp, Fane Rogojină.

 

Seaca de Pădure: Amenajarea unui târg comunal, prioritatea numărul unu

Săndică Osiac

La Seaca de Pădure autorităţile locale, dar şi oamenii din comună îşi doresc să fie amenajat un târg de săptămână comunal. Este mare nevoie de un astfel de spaţiu în care localnicii să îşi comercializeze produsele şi să îşi vândă animalele. Un alt proiect edilitar îl reprezintă reabilitarea mai multor fântâni stradale înfundate, din satul Veleni.

„Ne dorim să reabilităm fântânile stradale şi să le dăm în folosinţă oamenilor. Tot în acest an vom achiziţiona un utilaj, mai exact un buldoexcavator. Avem mai multe proiecte dar aşteptăm să vedem şi ce sumă de bani ne va fi alocată de la Consiliul Judeţean Dolj. Noi nu am mărit taxele şi impozitele pentru că avem o populaţie săracă şi îmbătrânită, care nu ar fi putut suporta această mărire. Şi în plus nici nu am avut datorii anul trecut”, a declarat Săndică Osiac, primarul comunei Seaca de Pădure.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU