Pagini de istorie – Casa Vrăbiescu, un hotel neterminat

1
301

  Casa Vrăbiescu este un monument de arhitectură din Craiova de pe Calea Unirii, la nr. 100, ce se învecinează cu un alt monument local de arhitectură, Casa Calețeanu.

Conform lucrării “Asistența spitalicească a orașului Craiova în a doua jumătate a secolului al XIX lea – începutul secolului XX” de Dinu Elena Steluța, apărută la Cluj Napoca în 2014, în anii 1877-1878, casa lui Constantin Vrăbiescu a fost adăpost pentru soldații răniți pe front ce urmau să aibă parte de îngrijiri medicale. “Casele Vrăbiescu imitau, încântător, stilul edificiilor renascentiste târzii (cu curte interioară și balconașe)”, notează Alexandru Firescu și Constantin Gheorghiu în volumul „Craiova, mon amour”, despre lucrările arhitecturale realizate în secolul al XX-lea, de către Duiliu Marcu.

În 2009-2010, Casa Vrăbiescu urma să devină hotel, la inițiativa unei societăți comerciale din Craiova, dar lucrările nefiind autorizate, ele au fost sistate de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dolj, iar în prezent, atât clădirea de patrimoniu cât și scheletul de pe latura de vest sunt abandonate.

1 COMENTARIU

  1. da’ ce mai conteaza … a mavut beculete de craciun … acuma face primaria parcari de resedinta … ce case, ce istorie, ce alte alea … parcari vechi pe bani mai multi, asta trebuie la popor. iar cine nu poate , sa plece cu masinile prin mahalale, ia uiteee … asta rezolvare, bai neica !!! repede si pe moca, nu cu bani, ca fraierii, ca-n alte comunitati conduse de nedescuracreti …!!!

Comments are closed.