Bilanţul antidrog, la Craiova, îmbucurător, dar problemele persistă

0
1044

În anul 2017, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Andidrog (CRPECA) Craiova (având structuri în judele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, cu 15 specialişti , pe diferite domenii – prevenire, psihologie, medicină şi asistenţă socială) a desfăşurat mai multe activităţi , iar, în urmă cu foarte scurt timp, a fost prezentat bilanţul . Sunt rezultate îmbucurătoare, însă râmân unele aspecte şi pentru 2018, care trebuie puse la punct, fiind printre priorităţile Planului Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog.

Florin Nicolăiţă

Demersurile desfăşurate, în 2017, de CRPECA Craiova au fost concentrate pe creşterea gradului de siguranţă pentru membrii comunităţilor locale, în special adolescenţi şi tineri, prin asigurarea, cu profesionalism, a unor servicii eficiente de prevenire a consumului de droguri şi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru cei care folosesc produse halucinogene. Strategiile judeţene antidrog pentru perioada 2014 – 2020 şi Planurile de acţiune pentru 2017 – 2020 însumează obiectivele generale asumate de toate structurile din teritoriu, documentele fiind aprobate , la nivelul fiecărui judeţ, prin Ordin al Prefectului şi, după caz, prin Hotărâre de cooperare a Consiliilor Judeţene. „La nivelul CRPECA Craiova, au fost realizate cinci proiecte, pentru prevenirea consumului de droguri în mediul preşcolar, Inspectoratele Şcolare Judeţene din Dolj, Olt şi Gorj fiind partenere. Pentru conştientizarea şi implicarea întregii populaţii şcolare în programe de prevenire a consumului de droguri, scopul fiind întărirea influenţei factorilor de protecţie şi a reducerii celor de risc , instituţia noastră a desfăşurat, la nivelul fiecărui judeţ, proiectele iniţiate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), dar a şi elaborat unele locale, în parteneriat cu instituţii publice şi ONG-uri”, a precizat comisar  Florin Nicolăiţă , managerul CRPECA Craiova.

Foarte multe proiecte

Dintre proiectele naţionale despre care vorbea com. Florin Nicolăiţă, este de amintit „Mesajul meu antidrog”, ediţia 2016 – 2017, la care au fost înscrişi, în toată ţara, peste 8.700 de elevi şi mai bine de 250 de cadre didactice, Craiova obţinând, prin reprezentanţii săi , patru premii. La acelaşi concurs, dar în anul de învăţământ actual, sunt în plină desfăşurare zece activităţi de informare. Nu este lipsit de importanţă nici „Fred Goes Net” – Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară – proiect naţional desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, în anul precedent fiind realizate şase astfel de activităţi de promovare. „Să creştem sănătoşi” a fost un alt program derulat şi a fost destinat formării deprinderilor de viaţă sănătoasă  în rândul copiilor de vârstă mică, accentul fiind pus pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (în lipsa fumului de ţigară, alcoolului şi medicamentelor fără prescripţie medicală. CRPECA Craiova a iniţiat, în cele patru judeţe componente, 27 de proiecte cu răspundere locală, implementate împreună cu instituţiile partenere.

 Pentru 2018, agenda este încărcată

Rezultatele obţinute în 2018, cel puţin declarativ, sunt îmbucurătoare, însă probleme persistă, mai ales în rândul tinerilor. Vor fi promovate, şi în acest an, proiecte de prevenire şi combatere a consumului de droguri. „Avem mai multe puncte principale în acest an. Astfel, ne dorim dezvoltarea parteneriatelor cu instituţiile publice şi ONG-urile, pentru cele din urmă fiind vorba de identificarea celor eligibile de atragerea fondurilor nerambursabile; orientarea activităţilor de prevenire către programe selective, destinate grupurilor vulnerabile (abandon şcolar, exmatriculări, etc.) şi pentru persoanele cu risc ridicat la consumul de droguri; atragerea în circuitul terapeutic a acestora, prin colaborare cu unităţile sanitare”, a mai spus Florin Nicolăiţă.