24 de tineri fermieri din sudul judeţului învaţă să fie competitivi în domeniul agricol

0
410

24 de tineri fermieri din cele 15 localităţi care compun Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) Sudolt – respectiv comunele Afumaţi, Bârca, Bistreţ, Catane, Cârna, Gângiova, Gighera, Giurgiţa, Goicea, Măceşu de Jos, Măceşu de Sus, Sadova, Urzicuţa şi oraşul Dăbuleni, din Dolj, alături de comuna Ştefan cel Mare din Olt – vor avea ocazia să afle ultimele noutăţi în materie de management agricol, agricultură ecologică şi irigarea culturilor, predate de cadre didactice de la Facultatea de Agricultură şi Horticultură din Craiova. Acest lucru va fi posibil datorită proiectului „Creşterea competitivităţii în domeniul agricol în G.A.L. Sudolt”, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Axa 4 Leader, câştigat de o firmă din Craiova, Neiriama Training Solutions SRL. La conferinţa de lansare a proiectului, care a avut loc în comuna Bârca, au participat, printre alţii, reprezentanţi ai Facultăţii de Agricultură şi Horticultură din Craiova, în frunte cu rectorul Marin Soare, şi preşedintele G.A.L. Sudolt, Vali Mitrică.

Aşa cum a ţinut să mărturisească încă de la început managerul de proiect Cristina Neicu, din partea SC Neiriama Training Solutions SRL, acesta este primul proiect cu fonduri europene câştigat de firmă pe PNDR, dar promit să nu se oprească aici, conştienţi fiind că fermierii doljeni au nevoie să afle cât mai multe informaţii despre ceea ce presupune o agricultură modernă, făcută „cu cap” şi ţinând cont de nişte principii. Unul dintre ele ar fi cel al dezvoltării durabile, extrem de important mai ales într-o zonă ca a noastră, cum a ţinut să remarce rectorul Facultăţii de Agricultură şi Horticultură Craiova, Marin Soare, care „este extrem de afectată din punct de vedere al resurselor naturale, vorbindu-se chiar de fenomenul deşertificării”.

Înscrierea la cursuri începe de săptămâna viitoare

„Pentru ca oamenii să afle de aceste cursuri pe care noi le vom organiza ne-am propus să facem 15 întâlniri, câte una în fiecare comună componentă a G.A.L. Sudolt. Le vom explica de ce sunt utile informaţiile pe care le furnizăm prin intermediul cursurilor dacă vrei să-ţi deschizi o afacere în domeniul agricol ori să-ţi creşti afacerea. Este vorba despre dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi manageriale, spus pe scurt. Cu ocazia acestor întâlniri vom face şi o analiză a nevoilor de formare ale participanţilor”, a explicat managerul de proiect Cristina Neicu. Referitor la modul cum vor fi selectaţi cei 24 de cursanţi, aceasta a explicat că se va ţine cont de suprafaţa de teren pe care o gestionează şi de domiciliu, care trebuie să fie musai într-una din cele 15 localităţi cărora li se adresează proiectul. Toţi cei care îndeplinesc această condiţie sunt invitaţi să completeze – începând de săptămâna viitoare – un formular de înscriere, ce poate fi obţinut de la sediul G.A.L. Sudolt (Casa de Cultură din comuna Bârca) sau de pe site-ul www.neiriamatraining.ro, şi să-l depună la sediul G.A.L. Sudolt.

Practica se va desfăşura la ferme agricole

Cursurile vor avea o durată de 10 zile – din care 5 zile teorie şi 5 zile practică. „Pregătirea practică se va desfăşura în ferme agricole care îşi susţin activitatea pe baza metodelor prezentate în partea teoretică. Ea va fi structurată în cinci module, iar fiecare formator le va parcurge individual cu câte un formator de practică specializat”, potrivit managerului de proiect Cristina Neicu. Prin intermediul cursurilor tinerii fermieri vor afla informaţii despre managementul agricol şi dezvoltarea durabilă – inclusiv despre reconsiderarea rolului cooperaţiei în agricultură, despre agricultura ecologică şi protecţia mediului, despre amenajarea teritoriului agricol – gruparea culturilor pe categorii de folosinţă, delimitarea şi comasarea perimetrului aferent, despre irigarea culturilor şi întreţinerea lor în condiţii de secetă şi, nu în ultimul rând, despre importanţa accesării fondurile europene.

 

SC Neiriama Taining Solutions SRL este o societate româneasca înfiinţată în anul 2011, ce are ca principal domeniu de activitate organizarea de cursuri de formare profesională, atât în domeniul public, cât şi privat. Până în prezent, firma a oferit servicii de formare profesională pentru un numar de peste 1.500 persoane. Toţi lectorii cu care colaborează au o bogată experienţă în domeniile de formare, sunt autorizaţi A.N.C. şi participă la rândul lor la programe de perfecţionare continuă, pentru a asigura participanţilor la cursuri accesul la cele mai noi şi competitive soluţii şi informaţii din aria de expertiză.

 

Grupul de Acţiune Locală (G.A.L.) Sudolt este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată încă din anul 2008, care are drept scop atragerea de fonduri nerambursabile pentru localităţile din Valea Dunării. Aşa cum am menţionat deja, este format din 15 localităţi – 13 comune şi un oraş, Dăbuleni, din Dolj, şi o comună din Olt şi este condus încă de la înfiinţare de Vali Mitrică. Prezent la conferinţa de presă de lansare a proiectului „Creşterea competitivităţii în domeniul agricol în G.A.L. Sudolt”, acesta a explicat că ONG-ul a implementat până în prezent mai multe proiecte cu fonduri europene, pe formare profesională acesta fiind al doilea, şi că cel mai mare interes în această zonă de sud a Doljului l-a stârnit Măsura 312 „Diversificarea activităților non-agricole și crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi”. Prin intermediul acesteia se va face, la Sadova, o croitorie şi un service auto, iar la Gângiova o făbricuţă de pavele. Revenind la proiectul implementat de SC Neiriama Taining Solutions SRL, Mitrică a solicitat ca fiecare cursant, din cei 24, să fie încurajat să vină în perioada următoare cu un proiect propriu pe fonduri europene, „pentru că ăsta este scopul, să se dezvolte cât mai mult zona”.