Scandalul cărnii de cal

0
305

Să începem cu o afirmaţie corectă a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la scandalul internaţionalizat al cărnii de cal: în cazul în care se va dovedi că un producător român a comis ilegalităţi, România va fi discreditată pentru mai mulţi ani. Şi aşa este. Scandalul eclozat la mijlocul lunii ianuarie, când autorităţile irlandeze au descoperit ADN-ul acestui animal în hamburgerii care trebuiau să conţină carne de vită şi erau desfăcuţi prin reţeaua de supermarketuri Tesco, Lidl, Aldi şi Island. Premierul britanic, David Cameron, a cerut de urgenţă o anchetă a Food Standards Agency (FSA), autoritatea de control a produselor alimentare din Regatul Unit. Se spune că distribuitorii ar fi retras de la vânzare 10 milioane de hamburgeri congelaţi. La 7 februarie a.c., după testarea „lasagna” marca Findus, FSA a anunţat că aceasta conţinea peste 60% carne de cal. Lasagna în discuţie era produsă de societatea franceză Comigel, cu sediul la Metz, care foloseşte 20 de ingrediente, din care aproximativ 15% carne de vită. Produsele Comigel sunt distribuite în 16 ţări din Europa. Compania Comigel, care produce ingredientele menţionate, a asigurat că utilizează carne de vită şi nu de cal. Mai mult, preşedintele general al Comigel, Erik Lehagre, a mărturisit că a fost sesizat, la începutul lunii februarie, de persoane de pe piaţa britanică în legătură cu o problemă legată de carne de cal. Motiv pentru care a iniţiat o anchetă pe lângă furnizorul de carne, compania franceză Spanghero, cu sediul în Castelnaudary, specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne, aflată în proprietatea unei cooperative agricole basce, Lur Berri. Un anume Barthelemy Aguierre, în legătură cu proprietarul Spanghero, cum spuneam cooperativa agricolă bască Lur Berri, a menţionat pentru AFP că firma a cumpărat din România carne de vită şi a revândut-o pur şi simplu. „Dacă este vorba de carne de cal, ne vom îndrepta împotriva furnizorului român”. Numele furnizorului român nu este cunoscut. Findus susţine că frauda cu carne de cal este posibil să fi început în august 2012. În Franţa, Direcţia de combatere a fraudelor, pendinte de Ministerul Economiei, a declarat că va deschide o anchetă pentru a identifica originea „înşelătoriei”. Acelaşi lucru l-a anunţat şi Daniel Constantin, ministrul român al Agriculturii, care a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un raport detaliat. ANSVSA a trecut recent din subordinea Guvernului în cea a Ministerului Agriculturii, unde fusese şi înainte. Despre fostul său preşedinte, Marian Zlotea, ANI susţine că nu poate justifica un mizilic de 85.000 de euro din averea personală. S-a întors şi un anume Roatiş, care în 2007 era liberal, apoi a devenit UNPR-ist, conform RTV, iar acum PNL-ist, aducându-ne aminte de celebra afacere a gripei aviare. Cu atâtea probleme, unele de la ANI altele de la DNA, asta mai lipsea pe capul celor de la ANSVSA. Scandalul e cap de afiş la BBC, dar şi presa franceză l-a acroşat din plin. Francezii vorbesc de un trader cipriot, care a cumpărat la rându-i de la un trader olandez, care olandez a cumpărat de la nişte români, deocamdată nedescoperiţi, pe care ar trebui să-i identifice ANSVSA. În viziunea ministrului Daniel Constantin. Numele producătorilor români, cum spuneam, rămâne un mister. Preşedintele asociaţiei Romalimenta (care reuneşte patronatele alimentare), Sorin Minea, a declarat pentru AFP că importatorul francez ar fi trebuit să eticheteze carnea şi să noteze numele abatorului şi ţara de origine, asta dacă nu a cumpărat carnea de pe piaţa neagră. „Există ştampilă veterinară obligatorie şi, în context, cum este posibil, în 2013, un procesator de carne să poată comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză de carne de vită?”. După Sorin Minea, este imposibil de confundat carnea de vită cu cea de cal, deoarece gustul, culoarea şi textura sunt diferite. Un expert agroalimentar român susţine că există o filieră formată în principal din italieni care cumpără cai ieftini din România, îndeosebi din zona Tulcea, şi-i revinde mai scump în Italia. Cert este un lucru: o firmă franceză a procesat carne de cal în loc de carne de vită şi, căzută în plasă, aruncă vina pe România, fiindcă asta ţine. Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Fol, a afirmat: „Orice înşelătorie trebuie sancţionată dur”. Există mulţi actori în acest caz, Findus, Comigel, Maison  Spanghero, producătorul român (!?), deci un circuit complex, denunţat de acum. Doar cel mai fraier prijoane pisica moartă!