Persoanele private de libertate pot urma cursurile învăţământului dual, în anumite condiţii

0
314
 Persoanele private de libertate  pot participa la cursurile învățământului dual, după o decizie a directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 ianuarie, prezentată de Edupedu.ro. Se urmăreşte  reintrarea pe piața muncii, a deţinuţilor, după finalizarea pedepselor privative de libertate, aceştia urmând să realizeze stagii de practică în anumite domenii. Sunt prezentate, în document, mai multe criterii care trebuie îndeplinite.  Protocolul semnat de deținut, administrația penitenciară, operatorul economic și unitatea de învățământ este valabil un an.

FOTO: WavebreakmediaLtd/Dreamstime.com

Decizia semnată de directorul ANP are la bază Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 4798/2017 privind aprobarea contractului individual de pregătire practică în învățământul dual. La cursuri,  pot participa doar anumiți deținuți care îndeplinesc mai multe condiții și care vor fi supravegheați. Este vorba despre persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere. Participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual se realizează în funcție de resursele umane, materiale și logistice disponibile la nivelul penitenciarelor, centrelor educative și centrelor de detenție, precizează actul normativ. Art. 2. prevede că Instruirea și formarea profesională a participanților se realizează pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, prevăzute de Ordinul ministrului Educației nr. 5.732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual, precum și a protocolului de colaborare și a protocolului încheiat între Ministerul Justiției — Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Educației. Pentru a putea participa la cursurile învățământului dual deținuții au nevoie de avizul medicului de unitate, să prezinte actele de studii care atestă ultimul nivel de studii absolvit, cartea de identitate și certificatul de naștere. Deținuții trebuie să respecte condițiile impuse de unitatea școlară.
Condiţiile selectării deţinuţilor

Persoanele private de libertate sunt alese de administrația locului de deținere, ținând cont de prioritizarea nevoilor educative ale acestora și în baza recomandărilor consemnate în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, de posibilitățile locului de deținere, starea de sănătate, tipul regimului de executare și măsurile de siguranță aplicate. Pot fi incluse în învățământul dual persoanele private de libertate care îndeplinesc criteriile de vârstă și de studii prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 5.732/2022
privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual.

Criterii de selecție:
a) cei au o conduită constant pozitivă, nu sunt sub efectul unei sancțiuni disciplinare și nu au sancțiuni disciplinare neridicate sau au abateri disciplinare în curs de cercetare/soluționare;
b) cei care mențin legătura cu mediul de suport;
c) cei participă constant și activ la demersurile de reintegrare socială și nu au înregistrat un refuz de participare sau abandon la vreunul dintre demersurile consemnate în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică;
d) cei care nu sunt în curs de cercetare, urmărire penală sau judecată pentru săvârșirea altor infracțiuni;
e) cei care prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;

f) cei care nu au comis infracțiunea de evadare sau tentativă de evadare, inclusiv în pedeapsa anterioară.

(3) În cazul în care, pe durata desfășurării cursurilor școlare, se constată că nu mai sunt îndeplinite prevederile alin. (1), se reanalizează situația persoanei și se poate decide retragerea de la această activitate.

La cursurile învățământului dual, organizate în exteriorul unității penitenciare, pot participa, cu aprobarea directorului locului de deținere, persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere.

Potrivit ordinului, participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual se realizează în acord cu reglementările specifice ale acestei forme de învățământ profesional și tehnic, promovate de către Ministerul Educației, în funcție de resursele umane, materiale și logistice disponibile la nivelul penitenciarelor, centrelor educative și centrelor de detenție.

Operatorul economic poate participa la recrutarea, selecția și admiterea candidaților pentru locurile oferite în învățământul dual.

Unde se vor desfăşura cursurile

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, anual, se face o estimare a numărului persoanelor private de libertate care îndeplinesc condițiile necesare participării la cursurile învățământului dual. Apoi, unitățile din sistemul penitenciar cer inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București informații privind unitățile de învățământ care organizează învățământ dual.

Mai departe, administratorii locurilor de deținere contactează unitatea școlară, respectiv operatorul economic, pentru a analiza posibilitatea de înscriere a unor persoane private de libertate la forma de învățământ dual, mai precizează documentul. Se încheie apoi un protocol de colaborare cu unitatea școlară colaboratoare, respectiv cu operatorul economic.
Protocolul va cuprinde cel puțin următoarele aspecte:

a) condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile, precum și cheltuielile care revin fiecărei părți;
b) identificarea locației/locațiilor în care persoanele private de libertate vor desfășura activități școlare/practice;
c) stabilirea traseului persoanelor private de libertate care se deplasează neînsoțite la și de la locațiile unde se derulează activitățile de instruire teoretică și practică;
d) programul de desfășurare a cursurilor școlare și perioada de derulare;
e) prezentarea persoanelor private de libertate la eventualele
probe de admitere la aceste cursuri, cu precizarea datelor de desfășurare;
f) modalitatea de informare a locului de deținere cu privire la absența persoanelor private de libertate la cursuri sau la conduita acestora pe durata activităților;
g) modalitatea de primire a burselor prevăzute pentru această formă de învățământ profesional (de exemplu suma stabilită, data la care se virează);
h) alte responsabilități de informare între părți.

O persoană din partea administrației de deținere va asigura legătura cu unitatea școlară, respectiv cu operatorul economic.

Beneficii pentru deținuții care urmează cursurile învățământului dual

Pe durata participării la cursuri, persoanele private de libertate beneficiază de consiliere educațională ori de câte ori este necesar, oferită de personalul de specialitate de la nivelul unității penitenciare, în vederea conștientizării drepturilor și obligațiilor ce le revin și a beneficiilor acestei forme de învățământ. Deținuții semnează un angajament de participare.

În plus, pentru participarea la cursurile învățământului dual, participanții pot beneficia, în condițiile legii, de burse și alte forme de sprijin material și stimulente financiare. Valoarea acestora și periodicitatea acordării se precizează în protocolul de colaborare încheiat la nivel local. Sumele de bani aparținând deținuților vor fi încasate într-un cont de „disponibil pentru sume de mandat și sume în depozit”, aparținând locului de deținere, deschis la Trezoreria Statului în a cărei rază este înregistrat fiscal.