Ştiinţa, la debutul oficial în 2021

0
622

Universitatea Craiova – Sepsi OSK Sf. Gheorghe

Stadion: „Ion Oblemenco”, azi, ora 19.45

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Vlădoiu, Bălaşa, M. Constantin, Bancu – Screciu, Nistor, Cicâldău – Ivan, Mamut, Ofosu. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu – Mitran, Vătăjelu, Papp, Bărbuţ, Mateiu, Căpăţână, Câmpanu, Baiaram, Tudorie.

Sepsi: Niczuly – Deligiannidis, Bouhenna, Mitrea, Fl. Ştefan – Cziszer, Fofana, Vaşvari –  Aganovic, Ştefănescu – Safranko. Antrenor: Leo Grozavu. Rezerve: Jesus Fernandez – Dimitrov, Tincu, Achachbar, I. Fulop, L. Fulop, Nouvier, Golofca, Petrila, Purece.

Arbitru: Istvan Kovacs. Asistenţi: Ovidiu Artene, Mihai Marica. Rezervă: Horia Mladinovici.

Observatori: Laszlo Sajtos, Eduard Dumitrescu.

Universitatea Craiova joacă primul meci oficial mai devreme ca în orice alt an, în prima jumătate a lunii ianuarie, aşteptând-o cel puţin 26 de meciuri până la finalul sezonului. Schimbări n-au existat în scurta pauză, deşi fanii îşi doreau destule. Contestările la adresa lui Cornel Papură n-au încetat, ba chiar s-au înteţit, virtual, „şansa” antrenorului şi a finanţatorului care-l susţine fiind că în continuare meciurile se joacă fără spectatori şi liniştea e oarecum asigurată. Aşa cum echipa benficiază, în continuare, de acest “atu”, al absenţei fanilor, în tentativa de a se lupta pentru titlu. E evident că jucătorilor le prieşte, de fapt, lipsa publicului, altfel ar fi clacat, în destule cazuri, sub presiunea tribunei. Iar Andrei Ivan şi Dan Nistor ar fi, mai mult ca sigur, principalii „muşterii” ai spectatorilor. Sigur, jucătorii şi antrenorii declară că şi-ar dori fanii aproape, că le lipseşte căldura cu care erau înconjuraţi, că e mult mai greu fără încurajările din arenă, bla, bla, bla… Totuşi, să fim sinceri, echipa neavând valoarea şi personalitatea necesare pentru a satisface năzuinţele unui public destul de pretenţios, mai deagrabă ar fi capotat în prezenţa fanilor. Statistica, de altfel, confirmă această paradigmă, rezultatele obţinute de Universitatea de când se joacă fără spectatori fiind mai bune decât în perioada „normală”.

Nici transferuri n-am constatat, deşi Mihai Rotaru anunţase „cel mult trei jucători noi”. Sigur, perioada de mercato se află la început, dar sezonul s-a reluat deja şi echipa este în aceeaşi componenţă. Nu s-a întărit lotul, nici nu s-a scăpat de „balast”, s-a mers pe omogenitate, de voie, de nevoie. Unii jucători îşi doresc neapărat să plece „afară”, cazurile Pigliacelli, Cicâldău, alţii, pe unde pot, numai să joace, vezi Ivanov. Sunt destui indezirabili, mai ales pentru fani, dar aceşti jucători se complac în Bănie, unde e „cald şi bine”, unde salariul intră pe 15 şi dacă eşti rezervă, iar când joci, poţi să o faci la alibi, mai ales că nu sunt nici suporterii  să te tragă la răspundere „live”. Sunt destule exemple: Vătăjelu, Mateiu, Tudorie, Căpăţână, Papp, Bărbuţ, Ivan, etc. De unii dintre aceştia clubul vrea să scape, dar nu reuşeşte. Nu-i vrea nimeni, cel puţin nu la salariile pe care le au la Craiova.

Aşadar, în lipsa publicului, Universitatea se poate implica în lupta pentru titlu, deşi nu porneşte, evident, ca favorită, având a doua sau sa treia şansă. De altfel, lotul este cam la acest nivel, de locul 3 în Liga I, inclusiv în aprecierile transfermarkt. Astfel, atât în sezonul precedent, cât şi în actualul, echipa şi-a depăşit uşor condiţia în campionat, chiar dacă s-a făcut de râs în cupele europene. Nu există lideri în lot, jucători de calibru, cu mare personalitate şi nici pe bancă nu se află un antrenor cu mare experienţă, cu trofee câştigate, obişnuit cu presiunea luptei pentru titlu. Acum, depinde care parte a paharului se priveşte. Suporterii pot fi mulţumiţi că echipa se menţine de câţiva ani la vârf, în zona podiumului, nu-şi face probleme în privinţa accesului în play-off sau în cupele europene, ori nemulţumiţi, întrucât Universitatea nu poate face pasul decisiv, către titlu sau către grupele competiţiilor europene.

Sepsi are un stil agresiv şi un lot cu jucători de nivel apropiat

În primul meci din 2021, Craiova întâlneşte Sepsi, o echipă cu evoluţii şi nivel al lotului apropiate de cele ale Universităţii. La duelul din seara aceasta, cele două formaţii nu vor avea pe bancă antrenorii principali, Papură şi Grozavu, eliminaţi la ultima etapă din 2020, în care s-au întâlnit primele 4 echipe din clasament. Sepsi nu posedă jucători de clasă (nici Craiova nu are, de altfel, în absenţa lui Koljic), dar lotul este unul echilibrat, cu fotbalişti de nivel apropiat, buni pentru ceea ce înseamnă Liga I acum. Sepsi este o echipă de locurile 4-5, cam de calibrul Viitorului. Leo Grozavu şi-a permis permutări în primul 11 de la o etapă la alta, pentru a menţine nivelul de prospeţime, în condiţiile în care echipa afişează un stil destul de agresiv de joc. În prima etapă a acestui campionat, Sepsi a surclasat ca joc Universitatea, dar a cedat neverosimil, cu un gol primit pe final, dintr-o poziţie suspectă de ofsaid, marcat de Koljic. De asemenea, comparând replica dată liderului, FCSB, în ultimele meciuri din 2020, Sepsi a ieşit mult mai bine decât Craiova, atât ca joc, dar şi ca rezultat. Nici tradiţia duelurilor directe nu inspiră optimism oltenilor înaintea meciului de azi.

Avancronica LPF – “Forţe egale”

“Craiovenii pornesc la drum în 2021 cu gândul la titlu, primul pentru olteni după o pauză de 30 de ani. De partea cealaltă, covăsnenii s-au dovedit a fi una dintre cele mai bune echipe din acest sezon, un argument solid fiind şi faptul că au încheiat turul cu al doilea cel mai bun atac din campionat. Universitatea Craiova a pierdut trei din precedentele patru meciuri jucate acasă (0-1 cu Academica, 0-1 cu Chindia, 0-2 cu FCSB), singurul succes fiind cu Gaz Metan (3-1, pe 7 decembrie 2020). Patru victorii, trei remize şi doar o înfrângere (31 octombrie, Academica – Sepsi OSK 2-0) au înregistrat covăsnenii pe teren advers în ediţia curentă.

12 dintre cele 19 goluri marcate de olteni au fost reuşite în prima repriză.

Sepsi OSK este echipa cu cele mai multe goluri marcate în urma unor şuturi expediate din afara careului mare – 7 goluri.

Universitatea Craiova are a doua cea mai bună apărare din campionat, doar nouă goluri primite, dintre care șase pe teren propriu.

Covăsnenii au primit cel puţin un gol în șase din precedentele șapte deplasări din campionat.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de nouă ori în principala competiţie internă, de cinci ori au câştigat craiovenii, de trei ori s-a impus Sepsi OSK, în timp ce un meci s-a terminat la egalitate.

Prima confruntare a avut loc pe 19 septembrie 2017, Sepsi OSK – Universitatea Craiova 2-3. Acesta a fost şi jocul cu cele mai multe reuşite.

Unicul rezultat de egalitate s-a înregistrat pe 9 noiembrie 2018, Universitatea Craiova – Sepsi OSK 1-1.

Un singur succes au bifat covăsnenii pe teren advers, în chiar ultima deplasare la Craiova, 1-0 pe 11 august 2019.

Cea mai recentă întâlnire directă din campionat: 22 august 2020, Sepsi OSK – Universitatea Craiova 0-1, gol înscris de Elvir Koljic.

Corneliu Papură vs Leo Grozavu în Liga 1: duel în premieră.

Leo Grozavu vs U Craiova în Liga 1: 9 jocuri – 4 victorii – două remize – 3 înfrângeri.”