Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala Mitropolitană din Craiova

0
954

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, care adăposteşte o parte din sfintele sale moaşte, alături de cele ale Sfinţilor Nifon, Serghie şi Vah.

Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei muceniţe au început ieri, când sfintele sale moaşte au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia. Programul serii a continuat cu Utrenia şi, către miezul nopţii, Sfânta Liturghie.

 Astăzi, în zi de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la 25 octombrie 1949, în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.